Alun – Eficient în anemie și boli cardiovasculare

0
239

alun 1

Alun – Eficient în anemie și boli cardiovasculare. Lapte de alune – rețete. 20 de maladii în care acționează alunul.

Să ne delectăm, dar cu limite…

Nu am cunoscut încă pe cineva căruia să nu-i placă fructele uscate oleaginoase (alune, nuci, migdale, fistic, caju, pecan, arahide), mai puțin celor alergici. Mai nou, le consumăm și în exces pentru că în fața micului sau marelui ecran se dă liber la consumul fără limită sau până când nu mai intră. Acesta, după cum știți, este un obicei greșit, care anihilează efectele benefice ale plantelor și ne pot aduce chiar neplăceri. Echilibrul și armonia alimentară trebuie să primeze, iar aceste delicii trebuie savurate cu măsură și cu pauze. Doar așa își pot menține virtuțile terapeutice, care le recomandă pentru o serie de afecțiuni cu care ne putem confrunta.

„Există în lume circa patru milioane de diferite animale și plante. Patru milioane de soluții diferite ale problemei de a rămâne în viață.” (David Attenborough). De noi depinde să facem alegeri corecte. Delicioasele alune de pădure sunt o adevărată binefacere pentru noi, cu condiția să mâncăm din ele atât cât putem cuprinde într-un pumn, nu mai mult. Despre ele vă propun să aflăm astăzi mai multe informații.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Alun – prezentarea plantei

Alunul (Corylus avellana) este un arbust, ce poate atinge 4-6 metri înălțime. El este întâlnit pe plantații extinse, în regiunile cu climă temperată din emisfera nordică, dar crește inclusiv în țara noastră. Inflorescențele sale se numesc amenți, iar fructele se numesc alune. Părțile utilizate în scop terapeutic sunt amenții, frunzele, fructele și scoarța de pe ramurile tinere. Frunzele pentru terapie se recoltează în mai-august.

Alun – compuși chimici bioactivi 

O serie de substanțe necesare organismului fac parte din compoziția fiecărei părți a alunului. În frunze sunt prezente alcaloide, antociani, tanin, ulei eteric, flavonoide, acizi fenolici. În fructe găsim, de asemenea, o diversitate de compuși cu acțiuni binefăcătoare: fibre, fosfolipide, fitosteroli, acizi grași nesaturați, vitamina E, complexul de vitamine B, săruri minerale (Ca, Mg, P, K, Fe, Cl, Mn, Na). Fructele în fază crudă conțin o cantitate mare de vitamina C.

Citiți și Ovăzul – Reglează colesterolul și sprijină renunțarea la fumat.

Proprietățile alunelor

Alunele sunt remineralizante, antiaterosclerotice, fortifiante nervos, vitaminizante, tonic musculare, hipocolesterolemiante, vermifuge. În cantități mari, alunele sunt constipante. Prezența fierului conferă alunelor proprietăți antianemice, cu acțiuni în anemia hemolitică și antihemoragică (au efect coagulant).

Peste 20 de acțiuni specifice 

Proprietățile terapeutice ale alunelor le recomandă în tratamentul și prevenția multor afecțiuni. Sunt peste 20 de argumente pentru a le consuma. Astfel, ele sunt eficiente în:

 1. boli pulmonare (friguri, tuberculoză, bronșită etc.)
 2. fortifică oasele
 3. scad colesterolul
 4. îmbunătățesc performanțele cerebrale
 5. calculoză hepatică
 6. rahitism
 7. meteorism
 8. diabet
 9. hipertiroidie
 10. ajută la formarea laptelui matern
 11. picioare grele
 12. hemoroizi
 13. varice
 14. diaree
 15. reglează fluxul menstrual
 16. afecțiuni ale cavității bucale
 17. atenuează inflamațiile cutanate
 18. reduc maladiile cardiovasculare
 19. elimină paraziții
 20. hipertrofia prostatei

Uleiul vegetal de alune este întrebuințat atât în alimentație, cât și în cosmetică pentru atenuarea inflamațiilor cutanate și pentru eriteme fesiere (se fac masaje). Este foarte important faptul că alunele, alături de alte fructe uscate (oleaginoase), au un rol pozitiv în reducerea bolilor cardiovasculare.

Citiți și NUCUL – Îmbunătățește activitatea cerebrală.

Remedii terapeutice din alun

Infuzia din frunze, scoarță sau amenți

Peste 1 linguriță de plantă se adaugă 150 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 5-10 minute. Se beau 1-3 cești pe zi. Această infuzie are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, antifungice, cu impact puternic asupra mai multor tipuri de bacterii.

Infuzia din frunze și scoarță se mai poate pregăti din 1 linguriță de plantă măcinată la 400 ml de apă fierbinte. Intern, se ia pentru hipertrofia prostatei, iar extern, pentru proprietățile antihemoragice, vasoconstrictoare și cicatrizante în plăgi atone și răni ulceroase ale gambelor (cataplasme).

Cremă, pastă, lapte de alune – rețeta 1

Se obține o pastă prin mixarea în blender a alunelor. După aceea, se diluează 10 g de pastă în 10 ml de apă pentru a se obține crema. Laptele se face punând 10 g de pastă la fiecare 100 ml de apă.

Lapte de alune – rețeta 2

Sunt necesare 100 g de alune și 700 ml de apă. Alunele se pun la hidratat cu apă și puțină sare pentru 3 ore. Se adaugă în blender cu puțină apă și se amestecă până se transformă în pastă. Pentru o consistență de lapte se adaugă cantitatea de apă (700 ml) peste pastă, se amestecă bine și se trec printr-o sită.

Din alune-fruct, frunze, scoarță și amenți putem obține uleiuri, sucuri, infuzii, decocturi și alte preparate, care combat și tratează afecțiunile amintite, dar nu numai. Studiile afirmă că puterea de hrănire a alunelor este aproape similară cu cea a cărnii.
Alunul apare în povești și legende ca posesor de însușiri magice, o creangă de alun însoțind magii, vrăjitoarele sau druizii. Nici nu-i de mirare, așadar, că face atâtea minuni pentru sănătatea noastră.

Spor să aveți și sănătate deplină!

Mihaela Mușetescu

Citiți și Migdale – Semințele mineralizante și energizante ce echilibrează sistemul nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here