Discul de muzică clasică al anului 2014 la Radio România Muzical: Albumul Alinei Azario “Rameau – Debussy”

0
142
alina-azario-1Albumul pianistei Alina Azario “Rameau – Debussy” a fost votat “Discul de muzică clasică al anului 2014” de ascultătorii Radio România Muzical, informează radioul public, într-un comunicat.

Discul a apărut în 19 martie 2014 la casa A&A Records şi a strâns 753 de voturi şi nota 4,65 din maximum 5 de la cei care s-au exprimat în cadrul acestei competiţii desfăşurate pe site-ul radioului cu profil muzical. A fost difuzat la Radio România Muzical în 11 martie 2014 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei (www.romania-muzical.ro/votează2014).

Discul cu lucrări de Rameau şi Debussy este albumul de debut al pianistei Alina Azario. A fost înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Germane din Hamburg, alături de un inginer de sunet care a lucrat o lungă perioadă de timp pentru celebra casă Deutsche Grammophon. Discul este un omagiu adus unor compozitori-simbol pentru cultura muzicală franceză: preclasicul Jean Philippe Rameau, de la moartea căruia s-au împlinit 250 ani în 2014, şi impresionistul Claude Debussy.

Alina Azario însăşi s-a declarat entuziasmată la aflarea veştii că albumul ei este discul de muzică clasică al anului 2014 în România.

“Pentru mine este o mare plăcere, o mare onoare, dar şi o surpriză să fiu desemnată ca fiind câştigătoarea ‘Discului de muzică clasică al anului 2014’. Chiar nu mă aşteptam la o asemenea veste şi, evident, e un mod foarte plăcut pentru a începe noul an. De asemenea, acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine. Fiind plecată de foarte mult timp din ţară, înseamnă cumva că publicul român îmi deschide braţele şi mă primeşte acasă şi-mi apreciază munca. Şi da, este un sentiment extraordinar de plăcut pentru mine. Mulţumesc publicului şi Radio România Muzical pentru această campanie minunată”, declară pianista, în comunicatul citat.

Clasamentul primelor 5 discuri:

1. Pianista Alina Azario “Rameau – Debussy” (A&A Records),

2. Pianista Luiza Borac – albumul “Chants nostalgiques” (Avie Records),

3. Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal – lucrări de compozitori români (Editura Casa Radio),

4. Violonistul Răzvan Stoica şi pianista Andreea Stoica – albumul “Virtuosity and passion” (Editura Casa Radio), 5. Pianistul Yundi – lucrări de Beethoven (Deutsche Grammophon).

Campania ce continuă demersul de anul trecut -“Votează discul de muzică clasică al anului 2015”- se desfăşoară pe pagina www.romania-muzical.ro/voteaza2015.

Scurtă biografie: Alina Azario

Alina Azario, născută în 1983 la Piatra-Neamţ; şi-a încheiat de curând studiile de doctorat la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, la clasa reputatului Evgheni Koroliov. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani. La 10 ani susţinea primele sale recitaluri; la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-şi continua studiile la Paris.

Au urmat premii la importante concursuri internaţionale, concerte şi recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capucon pe coloana sonoră a filmului “Poulet aux prunes” realizat de Marjane Satrapi (“Persepolis”) şi Vincent Paronnaud. În august 2014, Alina Azario a organizat la Sibiu prima ediţie a Festivalului “Clara Haskil”.

Ana Grama

Asculta: http://radio-online.ro/

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here