Cum ar putea fi mâncarea în viitor. Cinci idei neobișnuite la care lucrează oamenii de știință

0
463

alimenteleModul în care obținem alimentele și le consumăm ar putea fi extrem de diferit într-un viitor relativ apropiat.

Idei noi pentru alimentele viitorului

Listverse prezintă cinci idei, pe cât de inovatoare pe atât de neobișnuite, comparativ cu modul în care noi mâncăm acum.

Alimentație prin fotosinteză?

După ce a analizat relația simbiotică dintre corali și alge, biologul marin Chuck Fisher se declară convins că acest lucru este posibil. El propune imitarea acestui proces integrând alge în pielea ființelor umane. Deși este clar că dezvoltarea acestei idei necesită o minuțioasă investigație, autorul său are încredere în ea ca alternativă viabilă de luptă împotriva foametei în lume, relatează Agerpres, citând publicația ABC.

Profesorul David Edwards de la Harward a prezentat în 2012 un dispozitiv numit Le Whif. Acesta, literalmente, permitea să se “respire” aburi cu gust de ciocolată. Dispozitivul a servit drept sursă de inspirație pentru un bucătar canadian, Norman Aitken, care a creat Le Whaf… Un vas care emite ultrasunete pentru a agita lichidele până ce se transformă în nori relativ denşi ce pot fi aspiraţi folosindu-se un pai.

Plasturi cu nutrienți

Altă idee ar fi alimentarea prin plasturi transdermici lipiţi pe piele. Aceştia funcţionează la fel ca plasturii folosiţi pentru administrarea medicamentelor. Dar, ei au în plus nutrienţi care astfel ajung direct în organism.

Armata americană lucrează deja la acest produs gândindu-se la soldaţii care merg în zone îndepărtate. Ea nu exclude, însă, posibilitatea folosirii şi în activităţi profesionale care necesită un mare efort fizic, ca mineritul.

Proiectul MELISSA

Agenţia Spaţială Europeană a impulsionat proiectul MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative), vizând alternative micro-ecologice de susținere a vieții, pentru proiectele privind expediţiile pe alte planete.

Obiectivul său este acela de a se “recupera biomasă comestibilă pornindu-se de la reziduuri, de la dioxidul de carbon şi de la minerale. Ca sursă de energie pentru a favoriza fotosinteza biologică este lumina”. Altfel spus, alimentele alterate să fie “reciclate” pentru a se recupera nutrienţii lor.

Charlie și fabrica de ciocolată

Guma de mestecat a lui Willy Wonka, patronul din “Charlie şi fabrica de ciocolată” este sursă de inspiraţie pentru oamenii de ştiinţă. Este o gumă de mestecat care avea în mod succesiv gust de aperitiv, felul principal şi desert.

Institutul de cercetări alimentare din Regatul Unit lucrează la a ceva. Folosindu-se nanotehnologia, aromele sunt închise în mici structuri, care le eliberează succesiv, la contactul cu saliva, la o masticare ușoară sau când se mestecă mai intens. Toate gusturile, într-o singură gumă de mestecat.

Ana Grama

Citiți și Alimentele care ne stimulează creierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here