Alimentele iernii: AVOCADO

0
496
Este un fruct pe care îl găsim permanent, în toate marile lanţuri de magazine. Încă prea puţin cunoscut la noi, acest aliment cu coaja verde închis şi cu miezul untos este printre cele mai sănătoase din lume. Motiv temeinic ca să vă facem cunoştinţă cu el.

AvocadoOriginar din America Centrală, este cunoscut şi sub numele de para-aligator. Creşte într-un arbore, Persea americana, înrudit cu magnoliile de la noi, dar mare iubitor de soare şi de căldură, pe care le găseşte doar în climatele tropicale. În Europa şi în România, fructul de avocado a ajuns relativ recent, dar a devenit un aliment tot mai larg folosit, iar în curând va deveni la fel de consumat ca bananele sau portocalele. De ce?

Pentru că, pe de o parte, este foarte hrănitor, rivalizând cu carnea, iar pe de altă parte este foarte sănătos pentru organism. În lume sunt cunoscute nu mai puţin de patru sute de varietăţi de avocado, dar la noi în ţară găsim mai ales varietatea cu formă alungită, ca o pară, cu coaja verde, şi de dimensiuni medii (aproximativ 150 de grame).

Gustul şi consistenţa lui aduc aminte de cele ale untului, iar aroma sa seamănă mai degrabă cu cea de nuci sau de migdale, fiind la fel ca şi acestea, foarte bogat în uleiuri. În zona sa de origine, adică partea centrală şi de sud a Mexicului, el este folosit ca aliment de bază încă de acum 7000 de ani. Aztecii numeau acest fruct „ahuacatl”, iar conchistadorii spanioli au transformat denumirea aztecă în „aquacate”, care a devenit apoi avocado.

Cum preparăm avocado

Pentru a-l putea prepara corespunzător, este necesar, mai întâi de toate, ca fructul să fie de o calitate foarte bună. Aşadar, este important să nu aibă părţi înnegrite sau foarte moi, cu consistenţă gelatinoasă.

Cele mai bune sunt fructele cu coaja intactă, strălucitoare, care par a atârna mai greu în raport cu mărimea lor. Apoi, este foarte important, atât pentru gust cât şi pentru calităţile sale nutritive, ca avocado să fie suficient de copt. De obicei, în comerţ se găsesc fructe crude, care trebuie lăsate câteva zile să se coacă. Gradul de coacere se poate testa apăsând puţin coaja cu degetul. Dacă degetul lasă o urmă uşoară, atunci fructul este copt; dacă nu, va mai fi lăsat câteva zile până va putea fi consumat. Fructul crud poate fi ajutat să se maturizeze mai repede punându-l într-o pungă de hârtie. Fructele de avocado, odată coapte, trebuie consumate în maximum 1-2 zile. Dacă puneţi în frigider un avocado crud, veţi stopa procesul de coacere.

Pasta de avocado

Este modul de preparare cel mai simplu şi cel mai sănătos. Coaja fructului va fi îndepărtată, iar ceea ce rămâne se va tăia în două, scoţând sâmburele tare. Pulpa rămasă va fi bine zdrobită cu mixerul sau cu furculiţa, în piureul astfel format punându-se şi un căţel de usturoi pisat, zeama de la jumătate de lămâie şi două linguri de ulei virgin de măsline. Totul se amestecă foarte bine, iar la sfârşit se adaugă sare după gust. De regulă, pasta de avocado se consumă unsă pe pâine, la micul dejun, sau ca aperitiv la prânz.

Guacamole (mâncare tradiţională mexicană)

Se amestecă în mixer (sau cu furculiţa) pulpa de la un avocado, împreună cu o roşie decojită, o ceapă tocată mărunt, doi căţei de usturoi zdrobiţi, două linguri de zeamă de lămâie, o lingură de ulei de măsline, praf de ardei iute, sare, piper şi alte condimente măcinate fin: oregano, chimen, cuişoare. Se ţine la rece circa o oră, după care se serveşte cu lipii sau cu pâine prăjită.

Salatele de crudităţi cu avocado

Se fac din rădăcinoase cum ar fi: morcovul, pătrunjelul şi ţelina, la care se adaugă un măr dat prin răzătoarea fină. După ce am amestecat şi am frecat cu puţină sare toate ingredientele, se adaugă pasta de la un avocado, obţinută prin mixare. Se lasă toate componentele să se întrepătrundă vreme de 30 de minute; apoi se consumă ca fel principal de mâncare la masa de prânz. Salata de crudităţi cu avocado este de trei ori mai consistentă decât salatele simple de acest tip; ea contine toate categoriile de substanţe nutritive. Este în mod special recomandată vegetarienilor şi celor care ţin cure de crudităţi; calmează eficient senzaţia de foame; previne slăbirea excesivă a organismului; previne deficitul de grăsimi şi aminoacizi.

Tratamente interne cu avocado
Colesterol şi trigliceride mărite

O substanţă conţinută în avocado, numită beta-sitosterol, are ca efect scăderea valorii colesterolului şi trigliceridelor din sânge. Conform studiilor făcute pe pacienţi umani, consumul zilnic al acestui fruct crud va duce la scăderea colesterolului total, cu valori între 7 şi 17%, iar a colesterolului rău (LDL), cu 22%. La rândul lor, trigliceridele scad şi ele cu valori între 5 şi 15%, după mai multe săptămâni de cură cu avocado.

Degenerescenţă maculară

Consumat nepreparat termic, avocado este un extraordinar protector contra afecţiunilor degenerative ale ochilor. El conţine două substanţe foarte importante, luteina şi vitamina A, care protejează şi îmbunătăţesc vederea. Mai mult, avocado previne afecţiunile vasculare care ar putea afecta ochii, lucru foarte important mai ales în cazul diabeticilor.

Diabet

Grăsimile sănătoase, mono-nesaturate, din fructul de avocado, au darul de a scădea rezistenţa organismului la insulină. Ca atare, cantităţi mai mici de insulină, secretate de către pancreas sau chiar injectate, vor avea efecte mult mai puternice. În plus, datorită curei cu acest fruct, glicemia va fi mult mai stabilă; fluctuaţiile sale atât de nocive pentru organism vor fi mult diminuate.

Sarcină

Fiind o adevărată colecţie de vitamine din complexul B, inclusiv acid folic organic, avocado este în mod special recomandat femeilor însărcinate. Acest aliment natural previne apariţia defectelor la naştere, asigură dezvoltarea normală a sistemului nervos al foetusului şi, foarte important, previne multe dintre afecţiunile la care sunt expuse femeile însărcinate. Datorită conţinutului său de potasiu şi anti-oxidanţi, avocado previne puseele de hipertensiune, tromboflebita, formarea varicelor etc.

Totuşi, trebuie ţinut cont că, în primele luni de sarcină, alimentul este mai greu de tolerat de femeile predispuse la senzaţia de greaţă specifică acestei perioade. Aceasta, datorită gustului şi consistenţei sale. Din acest motiv nu va fi consumat dimineaţa, ci doar la prânz sau seara; el va fi combinat cu suc de lămâie proaspăt stors.

Sindrom de malabsorbţie

Consumul de avocado îmbunătăţeşte asimilaţia anumitor minerale, vitamine, precum şi a altor substanţe folositoare pentru organism. Într-un studiu făcut pe voluntari, medicii au putut demonstra, de pildă, că jumătate de avocado consumat la o masă creşte cantitatea de vitamina A şi licopen absorbită din hrană.

Slăbiciune corporală excesivă

Ei bine, medicii s-au gândit de data aceasta şi la cei care au nevoie să mai ia în greutate; avocado este unul din cele mai bune remedii în acest sens. Nu pentru că acest fruct ar îngrăşa în exces, ci pentru că în cazul său, mărirea în greutate este cea mai sănătoasă. Într-o cură pentru sporirea greutăţii, se vor consuma câte 1-2 avocado pe zi, vreme de 5 zile pe săptămână. Fructul va fi preparat cu ulei de măsline, suc de lămâie şi condimente cum ar fi cimbrul, ardeiul iute şi anasonul, pentru stimularea poftei de mâncare şi a digestiei. Şi încă un element: avocado nu se consumă la începutul mesei, deoarece va tăia pofta de mâncare (devenind astfel remediu contra obezităţii), ci la mijlocul ei.

Prevenirea cancerului – mai multe studii au arătat că avocado previne şi chiar inhibă formarea celulelor maligne. Cele mai evidente efecte anti-tumorale le are avocado în prevenirea cancerelor hormono-dependente, cum ar fi cel la sân, ovarian, de col uterin, de prostată. Contra cancerelor de piele, inclusiv melanomul malign, avocado de asemenea are o acţiune protectoare, datorată vitaminelor şi luteinei pe care o conţine.

Avocado şi alimentaţia copiilor

Avocado este printre cele mai bune alimente cu care se poate începe diversificarea alimentaţiei sugarului. Acest fruct preparat simplu (doar prin mixare, fără alte adaosuri) se poate introduce în alimentaţia copiilor încă de la 6 luni (există pediatri care au folosit cantităţi mici încă de la 4 luni).

Totuşi, trebuie ţinut cont că diversificarea alimentaţiei, precum şi administrarea acestui fruct se face numai cu acordul medicului pediatru. Avocado este recomandat copiilor cu întârzieri de creştere, de dezvoltare a sistemului nervos, dar şi celor ce întâmpină probleme în alimentaţie, cum ar fi sindromul de malabsorbţie sau refluxul gastro-esofagian. Aceşti copii vor primi o cantitate mare de calorii într-o cantitate mică de mâncare. Apoi, avocado conţine fier, acid folic, vitamina E, vitamina A, vitamina C şi o serie de aminoacizi, adică exact substanţele necesare pentru procesul de creştere.

Avocado şi fertilitatea feminină

O dietă foarte bogată în avocado şi în ulei virgin de măsline dublează şansele de procreare pe cale normală; triplează şansele de reuşită ale unei fertilizări in vitro. Oamenii de ştiinţă de la o prestigioasă universitate medicală britanică au monitorizat regimul alimentar a o sută cincizeci de femei, cu vârsta între 27 şi 40 de ani, care apelaseră la fertilizarea in vitro. Medicii au remarcat că pacientele care consumau foarte frecvent avocado şi ulei de măsline au devenit în proporţie mult mai mare mame, comparativ cu femeile care nu includeau în dietă acest aliment.

În general, alimentele care fac parte din aşa-numita dietă mediteraneană, cum ar fi avocado, dar şi uleiul presat la rece de măsline sau floarea-soarelui, nucile şi seminţele neprăjite au şanse mult mai mari să ajute femeile să rămână însărcinate şi să ducă sarcina la termen. La polul opus, cele mai puţine şanse de a rămâne însărcinate, inclusiv prin fertilizare in vitro, au femeile cu o dietă bogată în grăsimi saturate, cum ar fi cele din unt, margarină, prăjeli şi carne, mai ales roşie.

Avocado şi frumuseţea

Consumat atunci când este frig afară, acest aliment bogat în grăsimi sănătoase şi vitamina E ajută la menţinerea hidratării pielii şi previne procesul de îmbătrânire al acesteia. De asemenea, folosit extern, fructul de avocado este excelent pentru tenul uscat, pentru care se prepară următoarea mască: două linguri de avocado făcut pastă se combină cu două linguriţe de miere şi o linguriţă de oţet de mere sau zeamă de lămâie. Se aplică pe faţă şi pe gât, în strat subţire şi uniform, ţinându-se vreme de 20 de minute. După această perioadă, masca se îndepărtează cu puţină infuzie de muşeţel sau apă călduţă; apoi tenul va fi ferit de frig şi vânt vreme de măcar 60 de minute. Această mască hrăneşte tenul uscat în profunzime.

Precauţii şi contraindicaţii

Acest fruct nu are contraindicaţii majore, cu excepţia alergiei la el. Aceasta se manifestă prin mâncărimi şi inflamaţii la nivelul gurii şi al limbii; hipersecreţie de mucus, eventual senzaţie de congestie la nivelul gâtului. La persoanele cu o anumită sensibilitate digestivă, avocado poate da manifestări cum ar fi balonare sau diaree; in acest caz acest aliment nu va fi consumat pentru o perioadă de timp.

Sursa: Formula AS

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.