Cinci alimente sănătoase pe timp de toamnă

0
768

toamna

O dietă sănătoasă ne menține tonici și bine dispuși, iar toamna – pe lângă fructele și legumele de sezon – putem să ne completem mesele cu produse care să facă diferența. 

De la legume şi fructe până la diverse sortimente de carne, CSID a realizat o listă cu topul celor mai sănătoase alimente, conform The Times.

Alimente recomandate toamna

Bananele

În timp ce acest fruct tropical este un favorit american, bananele sunt de fapt clasificate ca plante medicinale. Sunt o sursă bogată de potasiu. Ele sporesc capacitatea efectivă a organismului de a absorbi calciul probiotic şi cresc dopamina, noradrenalina şi serotonina – substanţe chimice ale creierului care contracarează depresia.

Mandarinele

O mandarină are mai mulţi antioxidanţi decât o portocală. Acest fruct puternic, dar mic, este plin de fibre solubile şi insolubile, care joacă un rol important în reducerea riscului de îmbolnăvire. În plus, sunt o sursă bună de luteină şi zeaxantină. Ajută la scăderea riscului de boli cronice, cum ar fi cataracta. Studiile pe animale au sugerat faptul că flavonoidele găsite în mandarine pot fi de ajutor în protecţia împotriva diabetului de tip 2 şi a bolilor de inimă. Aşa că, este recomandat să foloseşti coaja de pe fructe şi legume, pentru a profita de beneficiile uleiurilor naturale ale fructului.

Cartofii dulci

Chiar dacă aceştia au zahăr într-o cantitate mai mare faţă de cartofii albi, sunt un pachet portocaliu plin de nutrienţi. Un cartof dulce mare conţine o doză foarte mare de vitamina A. Este o vitamină esenţială pentru vedere şi pentru sănătatea aparatului reproductiv. Cartofii dulci conţin de asemenea vitamina B, fibre, potasiu. Conțin și un antioxidant numit glutation, care poate spori imunitatea şi sprijină metabolismul. Sunt ideali pentru a fi consumați toamna.

Tonul

Experţii recomandă populaţiei generale, precum şi femeilor însărcinate sau celor care alăptează, să consume o porţie de fructe de mare pe săptămână. Acestea stimulează sănătatea creierului şi evită riscul de a dezvolta boli cardiovasculare. Alegerea de peşte bogat în acizi graşi esenţiali omega-3, cum ar fi tonul sau chiar conservele de ton, poate spori imunitatea. Ele mențin sănătatea inimii şi chiar reduc depresia postpartum. Totuşi, este recomandat consumul moderat de acest tip de alimente, întrucât conţin cantităţi ridicate de mercur.

Iaurtul grecesc cu 2% grăsime

Iaurtul convenţional este o sursă excelentă de calciu, potasiu şi proteine. Dar soiurile greceşti au dublu de proteine, jumătate de sodiu şi jumătate din carbohidraţii iaurtului normal. Probioticele, cum ar fi Lactobacillus acidophilus şi Lactobacillus, sunt adesea adăugate în iaurt, sporind creşterea bacteriilor intestinale sănătoase şi susţinerea imunităţii.

Citiți mai multe despre alimente sănătoase la rubrica Sănătate.

Ana Grama