Sănătatea şi starea noastră sufletească sunt influenţate de ceea ce mâncăm. Desigur, nu doar alimentaţia contribuie la starea de bine.
Când ne gândim la o bucăţică de ciocolată sau la un alt fel de mâncare care ne face plăcere, ni se umple gura cu salivă, deoarece legătură dintre plăcerea de a mânca şi alimente este de necontestat.
Dar ce înseamnă pofta de viaţă şi cum poate alimentaţia să o întreţină?
Însăşi personalitatea noastră din viaţa cotidiană este dependentă de hormoni. Deficitul hormonal ne dă o stare de rău, ne face trişti, depresivi, bolnăvicioşi. Iar atunci când organismul nostru secretă aşa-zişii hormoni ai buneidispozitii, ne simţim fericiţi, veseli, optimişti, entuziasmaţi. De aceea, este important să luăm în calcul alimentaţia care favorizează secreţia acestor hormoni.
Există câteva alimente miraculoase, care, introduse în hrana noastră cea de toate zilele, crează stări de adevărată bună dispoziţie, stări sufleteşti stabile, veselie.
Iată, aşadar, alimentele ideale:
Fructele uscate
Migdalele – indicele lor glicemic, adică rapiditatea cu care reglează cantitatea de zahăr din sânge, este scăzut. Ele sunt bogate în magneziu şi în tot felul de nutrienţi, printre care sunt fibrele şi fitosterolul, care ajută la scăderea colesterolului din intestine;
Nucile – sunt bogate în vitamina B6 (care stimulează secreţia serotoninei, hormon cu rol în reglarea stresului, anxietăţii, fobiei, depresiei şi a ritmului biologic) şi în Omega3;
Alunele – oferă magneziu, cupru şi vitamina E, pe lângă multe alte aporturi preţioase pentru energie;
Ciocolata
Conţine feniletilamina şi neurotransmiţători care eliberează endorfină, hormon binecunoscut al buneidispozitii şi al sportivilor. Ea stimulează şi centrii plăcerii din creier.
Ouăle
Sunt bogate în vitamine care sporesc vigilența, stimulează memoria şi energia, dar şi în vitamina D, care creşte nivelul de serotonină, şi în folați, a căror carenţă se manifestă prin depresie şi mânie.
Bananele
Cu ajutorul potasiului conţinut, bananele reprezintă alimentul special al buneidispozitii. Ele ar trebui incluse în lista alimentelor consumate zilnic, deoarece conţin triptofan, precursorul serotoninei şi fibre care ne asigură confortul cotidian.
Spanacul
Cu un conţinut bogat în acid folic, spanacul luptă împotriva stărilor depresive (prin stimularea producţiei de serotonină). De asemenea, conţine şi magneziu, aducând un efect deconectant şi relaxant.
Soia
Conţine fitoestrogeni care intervin în procesul seducţiei, care, în principiu, are rol în poftă de viaţă şi fibre pentru bunădispoziţie.
Lintea
Este bogată în proteine care favorizează vigilenţa şi stimulează energia, bogată în fibre, folaţi, magneziu pentru relaxare, dar şi potasiu (ca şi bananele), seleniu (ca şi ouăle), fără să mai ţinem cont de ceilalţi nutrienţi bogaţi şi utili pe care îi conţine.
Citricile
Vitamina C este foarte eficientă în combaterea stresului. Sunt bogate, în egală măsură în acid folic şi fitonutrienți; sunt antioxidanţi minunaţi indispensabili sănătăţii noastre, îndepărtând fără doar şi poate cancerul şi întârzie îmbătrânirea prematură.
Deci, avem la dispoziţie tot ceea ce ne trebuie pentru păstrarea poftei de viaţă şi a buneidispozitii. Bineînţeles, nu este simplu. Dar aceste alimente pot fi un plus real care ne ajută să ne simţim bine şi susţin hormonii implicaţi în redarea poftei de viaţă. În plus, ceilalţi nutrienţi şi vitamine expuse mai sus sunt atu-uri ale sănătăţii în general, fiind ea însăşi un gaj al poftei de viaţă şi al buneidispozitii.
Sursa: cuisine-en-sante.com
Jurnal Spiritual