Neuronii şi algoritmul după care formează și păstrează amintirile

0
863
amintiri-172_95eb9b9b191c16Oamenii de știință au descoperit procesul neuronal de formare a amintirilor. Astfel, se poate spune că s-a ajuns la o nouă înțelegere a modului în care amintirile evenimentelor din fiecare zi se formează în creier.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista de specialitate „Neuron” și arată că neuronii individuali dintr-o regiune numită lobul temporal medial joacă un rol central în formarea rapidă a acestor amintiri.

Util pentru cei cu Alzheimer

Neurologul Rodrigo Quian Quiroga de la Centre for Systems Neuroscience de la Universitatea din Leicester din Marea Britanie a declarat că rezultatele ar putea fi importante pentru ajutarea persoanelor cu boli neurologice cum este maladia Alzheimer.

„Pentru a înțelege și trata astfel de patologii este întotdeauna bine să înțelegem modul în care lucrează procesul de formare și codificare a noilor amintiri într-un creier normal pentru ca apoi să încercăm să înțelegem ce merge greșit în cazul patologic și cum îl putem potențial trata”, a spus Quiroga, citat de Reuters.

Electrozi implantați în creier

Studiul a implicat 14 persoane cu epilepsie severă. Acestea au avut implantați electrozi pentru a identifica locația în care a apărut convulsia în creierul lor. De asemenea, dispozitivele au permis cercetătorilor să indice neuronii individuali care codifică amintiri.

Subiecților le-au fost prezentate circa 100 de fotografii cu celebrități, inclusiv Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods, Clint Eastwood, Jennifer Aniston și Josh Brolin fiind incluse și imagini cu Turnul Eiffel,Turnul din Pisa și Casa Albă.

Neuronii individuali şi rolul lor

Cercetătorii au identificat neuroni individuali care au reacționat la o anumită persoană, cum ar fi, de exemplu fotbalistul Brolin, dar nu și în ceea ce privește un loc, cum ar fi Turnul Eiffel, și au creat imagini compuse dintre o persoană și un loc.

Subiecților le-au fost prezentate apoi imaginile compuse iar cercetătorii au urmărit activitatea neuronilor individuali pe măsură ce pacienții procesau noile asociații între oameni și locuri. Neuronul individual care anterior a răspuns la vederea imaginii lui Brolin a început să răspundă și la vederea imaginea cu Turnul Eiffel.

Inima codului neuronal

„Acest studiu a mers în inima codului neuronal care stă la baza unuia dintre aspectele fundamentale ale cunoașterii umane, numită fomarea asociațiilor”, a spus neurochirurgul Itzhak Fried de la Ronald Reagan UCLA Medical Center și de la Geffen School of Medicine din cadrul University of California, Los Angeles.

„Descoperirea uimitoare a fost că acest cod de bază este atât de explicit la nivelul neuronilor individuali din creierul uman”, a adăugat Fried, subliniind că cercetătorii au putut înregistra activitatea unei „singure celule dintr-o multitudine de miliarde de neuroni din creier”.

Ana Grama 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.