Alfabetul iubirii dupa Fericitul Augustin

0
327
pixabay.ro
pixabay.ro

Augustin si iubirea

Augustin de Hipona s-a nascut intr-o regiune a Africii de Nord, iar la ortodocsi este cunoscut sub numele Fericitul Augustin. În 391 devine preot la Hippo Regius, iar în 395 Episcop. Moare în 430, după 35 de ani dedicați activității episcopale.

Dincolo de scrierile sale filozofice, el a fost teolog, episcop si doctor al Bisericii. Opera sa filozofica si teologica a fost influentata cu precadere de Aristotel, Ciceoro si Virgil. Ideile sale, in special despre liberul arbitru, au fost preluate mai tarziu de filozofi ca Schopenhauer, Kierkegaard sau Nietzsche.

Iata si cateva citate despre iubire:

  • . Iubirea inseamna generozitate, iubirea inseamna sa daruiesti. Iubirea inseamna sa iti deschizi ochii si urechile si sa auzi si sa vezi suferintele si nevoile celorlalti, actionand pentru a-i ajuta. Sfantul Augustin ne ofera, poate, una din cele mai frumoase definitii ale iubirii.
  • ‘Cu cat mai mult ne iubim pe noi insine, cu atat mai mult ne apropiem de Dumnezeu’-Si iubirea de sine este o caramida la constructia noastra si inca o caramida de baza pe care se construieste viata noastra si o modeleza dupa chipul si semanarea lui Dumnezeu.
  • Masura potrivita in dragoste este sa iubesti fara masura.
  • Ce are bogatul daca n-are iubire? Ce-i lipseste saracului daca are iubire?
  • Vă întrebaţi cum arată iubirea? Are mâini pentru a-i ajuta pe alţii. Are picioare pentru a se grăbi către cei săraci şi nevoiaşi. Are ochi pentru a vedea mizeria şi ananghia. Are urechi pentru a auzi suspinele şi amărăciunile oamenilor. Aşa arată iubirea.
  • Iubirea este, probabil, unul din cele mai puternice sentimente din univers, caci ea poate invinge si transcede timpul, ea trece dincolo de moarte si universul fizic. O declaratie de iubire este de fapt o declaratie de eternitate.

Daca noi credem in vesnicie, credem si in iubire, pentru ca iubirea este egala cu sentimentul vesniciei.

  •  Iubeste si fa ce vrei.

Ionela Moldovanu