Alexandru Ursan, tânărul cu vise împlinite “prin” hârtie | FOTO

0
875
alexandru-36789Alexandru Ursan, din Timișoara, are o pasiune pe care puţini copii de vârsta lui o au. Presupune multă răbdare, acurateţe şi un simţ estetic deosebit. Origami sau arta plierii hârtiei a devenit pentru Alexandru un mod de viaţă. Munceşte mult, zilnic alocînd câte trei-patru ore construirii a tot felul de figurine.

De această artă, Alexandru s-a îndrăgostit de mic, când a primit o lebădă din hârtie. A fost curios să vadă cum este construită şi a desfăcut-o, apoi a avut răbdarea şi talentul să o refacă.

A fost primul pas făcut spre arta origami. Apoi, cu ajutorul net-ului a descoperit cum să confecţioneze alte figurine. Spune că la început a fost destul de greu, dar cu timpul s-a învăţat, iar acum îi face plăcere.

Alexandru are 15 ani şi este din Becicherecu Mic.

Tocmai a dat examenul de evaluare naţională şi se pregăteşte pentru a prinde un loc cât mai bun la liceu. Printre ultimele obiecte realizate este o locomotivă din hârtie de care este tare mândru. La aceasta a lucrat mai bine de o lună.

Este un copil bun care-şi ajută părinţii în gospodărie, de câte ori este nevoie. A realizat o mulţime de piese şi nici nu le mai ştie numărul, însă spune că fiecare obiect este complicat în felul lui.

Foloseşte hârtie de imprimantă, iar fiecare coală o împarte în 16 dreptunghiuri mici, egale. Pentru ca obiectele să prindă contur Alexandru are nevoie şi de un adeziv.

elefant-36790O cameră este plină cu piese confecţionate de tânăr, de la felicitări în quilling, arta răsucirii hârtiei, până la elefanţi, biciclete, ceanice, lebede, flori, piese de sah şi câte şi mai câte, toate construite după tehnica origami 3D.

De 8 Martie, tânărul a reuşit să vândă câteva obiecte, mai ales felicitări. Acum are un alt proiect, pe care vrea să-l realizeze: un tractor din hârtie.

“O mie de cocori”

Povestea origami începe odată cu inventarea hârtiei (în secolul I). În secolul al VI-lea, când hârtia era o materie primă preţioasă şi rară în Japonia, plierea ei era practicată doar de către familiile nobiliare.

„Moda“ a fost răspândită de un călugăr coreean, în anul 610. Odată cu dezvoltarea comerţului, s-a răspândit şi hârtia, astfel că origami a devenit arta accesibilă deopotrivă bogaţilor şi săracilor.

În Europa, arta origami a ajuns în secolul al XII-lea, dar nu a fost primită cu foarte mare entuziasm. Mai mult, arta s-a răspândit sub o formă distinctă de cea tradiţională japoneză.

ursan-32686Pasiune fără vârstă

Cu timpul, situaţia s-a îmbunătăţit, astfel că maeştrii origami se găsesc astăzi pe tot globul. Este o pasiune fără vârstă, care ia forma unor modele cu totul remarcabile.

În România, arta plierii hârtiei este mai degrabă asociată segmentului disciplinelor pedagogice.În ţara sa de origine, Japonia, arta are şi o importantă latură spirituală.

Un model de origami foarte cunoscut este senbazuru („o mie de cocori“). Cocorul este foarte popular în arta origami.

Conform unei credinţe străbune din Ţara Soarelui Răsare, cel care reuşeşte să plieze o mie de cocori din hârtie va primi drept răsplată din partea zeilor împlinirea unei dorinţe.

ursan1-32687

Sursa: renasterea.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here