194 de ani de la nașterea domnitorului Cuza

0
205
Întrucât, pe 20 martie, se împlinesc 194 de ani de la nașterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, municipalitatea a planificat o întreagă serie de activități omagiale.

cuzaDenumite „Zilele Al. I. Cuza”, manifestările dedicate împlinirii a 194 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza se află la cea de-a 34-a ediție. Activitățile au început cu un concurs de cultură generală intitulat „Al. I. Cuza – fiu al Bârladului”, găzduit de Cercul Militar și organizat de Societatea de Științe Istorice – filiala Bârlad, participanți fiind elevii de gimnaziu din oraș.

„Zilele Al. I. Cuza” vor continua mâine, tot la ora 10, cu același concurs de cultură generală adresat, de această dată, liceenilor. De la ora 17, va avea loc vernisarea expoziției de pictură, grafică și sculptură intitulată „Al. I. Cuza, Unirea și Bârladul”, organizată de Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” și Școala Gimnazială de Arte „N. N. Tonitza”, lucrările expuse fiind realizate de elevi de la cele două unități de învățământ.

Ultima zi și cea mai importantă, respectiv 20 martie, va debuta la ora 10 cu un ceremonial religios și militar, la statuia domnitorului din Piața Civică „Al. I. Cuza”. Ceremonialul va fi urmat de scurte alocuțiuni și depuneri de coroane, precum și de un moment artistic la care participă actori ai Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad. De la ora 10.45, în holul primăriei va avea loc vernisarea expoziției de numismatică, medalistică și cartofilie „Omagiu lui Cuza Vodă”, organizată de Societatea de Numismatică, secția Bârlad.

Activitățile dedicate întemeietorului Unirii Principatelor vor culmina cu simpozionul „Al. I. Cuza și Occidentul”.

El a fost organizat de Societatea de Științe Istorice – filiala Bârlad și găzduit de sala de conferințe a primăriei. Printre lucrările care vor fi prezentate se numără „Cuzeștii din secolul al XVIII-lea și rostul lor politic”, susținută de prof.univ.dr. Cristian Ploscaru, de la Universitatea „Al.I. Cuza” Iași, „Vasile Alecsandri – candidatul la domnie”, susținută de prof.univ.dr. Mihai Cojocariu, de la aceeași universitate. Tot despre evenimente legate de domnitorul Cuza vor vorbi profesorii Marcel Proca, Ramona Chițiga, Tița Chiru și Marian Bolum, din cadrul unor școli și licee din Bârlad, precum și Oltea Rășcanu-Gramaticu, președintele Societății de Științe Istorice – filiala Bârlad.

Sursa: obiectivdevaslui.roBottom of Form

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.