Alex Ștefănescu, la Conferințele TNB: „Cine mai are nevoie azi de literatură?”

0
282

literaturaScriitorul și criticul literar Alex Ștefănescu va prezenta duminică, 22 martie, la Sala Atelier a Teatrului Național București, conferința „Cine mai are nevoie azi de literatură?”.

Potrivit unui comunicat al TNB, Alex Ștefănescu va vorbi, în cadrul programului Conferințele Teatrului Național, despre nevoia oamenilor de a citi, despre faptul că „oamenii care citesc sunt frumoși”.

„Mi se adresează de multe ori întrebarea: cine mai are nevoie azi de literatură? Iată răspunsul meu: toți avem nevoie de literatură, dar nu știm că avem nevoie. Cu sute de ani în urmă, marinarii care călătoreau pe mări și oceane vreme îndelungată se îmbolnăveau de o boală misterioasă: le apăreau pete pe față și pe picioare, le sângerau gingiile, deveneau hidoși. Nimeni nu cunoștea cauza. După mult timp avea să se afle că boala — numită scorbut — era provocată de absența vitaminei C din alimentația marinarilor (care, prin forța împrejurărilor, mâncau pesmeți, pastramă, dar nu și fructe și legume proaspete). Într-o situație asemănătoare ne aflăm noi. Ne facem tot mai urâți și nu înțelegem de ce. Oamenii care citesc sunt frumoși. Lectura nu schimbă, bineînțeles, plastica feței. Design-ul fizionomiei rămâne mereu același pe care îl avem din naștere. Dar chipul unui om cultivat iradiază noblețe, se înconjoară de un fel de aureolă ușor de recunoscut”, spune Alex Ștefănescu, citat în comunicat.

La finalul conferinței, scriitorul va acorda autografe pe cea mai recentă carte a sa, „Mesaj către tineri. Redescoperiți literatura!”, București, Ed. Curtea Veche, 2014 (ediția a II-a — 2015).

Alex. Ștefănescu născut pe 6 noiembrie 1947, este critic și istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.