Alergiile la polen

0
248

polenAlergiile la polen

Milioane de oameni suferă de tuse, strănut, ochi iritați atunci când polenul îşi face simțită prezența. În fiecare primăvară, vară şi toamnă, mici particule sunt eliberate de arbori, buruieni şi ierburi de tot felul.

Dintre alergeni, polenul este cel mai extins. Multe dintre produsele alimentare, medicamente sau animalele pot provoca alergii care pot fi însă evitate în mare măsură, comparativ cu polenul pe care cu greu îl putem evita.

Cum se manifestă alergiile la polen?

Polenul este reprezentat de o multitudine de corpusculi microscopici conținuți în sacii polenici din flori. Există mii de varietăți de polen. Fiecare plantă are o perioadă de polenizare, diferită de la o specie la alta şi de la un anotimp la altul. Sunt multe forme în care se pot manifesta alergiile la polen şi asta depinde şi de fiecare persoană în parte. Rinoree, strănut sunt cele mai frecvente. Mai apar iritații ale nasului, ochilor şi gâtului, tusea seacă, senzația de sufocare, greutate în respirație, mai rar, crize de astm bronșic.

Alergiile se transmit genetic?

De ce sunt unii oameni alergici la polen şi alții nu? Oamenii de știință sunt de părere că aceste alergii se transmit genetic. De aceea copiii cu părinți alergici sunt mult mai predispuși alergiilor decât alți copii. Chiar dacă doar un părinte este alergic, copilul are o șansă din patru să fie şi el alergic. Un alt factor ce poate provoca alergii este expunerea la alergeni în momentele în care organismul este slăbit, în perioada de pubertate la copii sau în perioada de sarcină la mame. Persoanele alergice la polen sunt predispuse şi la alte alergii determinate de praf sau mucegai.

Citiți și Iarba mare și multiplele ei valențe terapeutice – Plante medicinale.

Cum putem ameliora alergiile la polen? Există trei abordări generale pentru alergiile la polen: evitarea surselor care pot provoca alergii, administrarea de medicamente pentru ameliorarea simptomelor şi imunoterapie. Deşi nu s-a găsit niciun tratament pentru vindecarea acestui tip de alergie, aceste strategii ameliorează simptomele.

Evitarea:

Evitarea completă a polenului înseamnă mutarea într-un spațiu total lipsit de plante producătoare de polen sau într-un spațiu unde acesta nu poate ajunge. Această soluție extremă nu oferă decât o protecție temporară persoanelor alergice. Sunt şi alte moduri de a evita polenul, de exemplu pot fi evitate ieșirile în aer liber în timpul dimineții când nivelul polenului din atmosferă este ridicat. Aerul condiționat sau dispozitivele de filtrare ale aerului din casă şi mașină sunt foarte utile. Persoanele cu alergii au nevoie de un mediu în permanență curat şi aerisit.

Medicamentele:

Pentru persoanele cu alergii sezoniere, de multe ori simptomele pot fi controlate cu medicamente. Cel mai adesea doctorii recomandă antihistaminice (combat acțiunea nocivă a histaminelor), corticosteroizi şi cromolin pe bază de sodiu (utilizat pentru soluții nazale).

Imunoterapia:

Medicii recomandă şi imunoterapia. Este o metodă de tratament care constă în administrarea de vaccinuri. Această metodă urmărește desensibilizarea față de alergen prin expunerea organismului la anumite doze de alergen şi obișnuirea organismului cu alergenul.

Remedii naturale:

Pentru a preveni apariția alergiilor şi pentru a diminua disconfortul produs de acestea este important să luați măsuri de întărire a sistemului imunitar.

Citiți și Ce se întâmplă dacă mănânci fără să te speli pe mâini?

Încercați să consumați cât mai multe alimente bogate în antioxidanți naturali (fructe şi legume intens colorate), precum şi în vitamina E, zinc şi seleniu. Infuzia din frunze uscate de urzici are un efect rapid de ameliorare a congestiei nazale şi a strănutului. Utilă este şi infuzia din frunze uscate de pătrunjel, care scade nivelul de histamină.

 Sursa: monitorulvn.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.