Sezonul cald este perioada perfectă în care să faceţi sport în aer liber, însă dacă suferiţi de o alergie sezonieră, această activitate poate fi însoţită de complicaţii neplăcute.
Simptomele alergiei de primăvară, precum iritațiile ochilor, lăcrimatul excesiv, congestia nazală sau tulburările de respiraţie, pot fi declanşate de alergenii din mediul înconjurător, mai numeroşi la instalarea anotimpului călduros.
Vestea bună este că puteţi să faceţi mişcare în natură. Trebuie, insa, sa tineti cont de câteva măsuri de prevedere care va ajută să ţineţi sub control reacţiile alergice.
Mişcarea în aer liber cu alergii de primăvara
Persoanele care suferă de o alergie de primăvară pot face sport în aer liber, cu permisiunea medicului alergolog şi cu ajutorul unui set de precauţii importante, susţin experţii medicali. Exerciţiile fizice în natură aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Ele sunt suficient de importante pentru a nu consideră alergiile sezoniere un impediment real în calea obţinerii lor.
Iată de ce este bine să ţineţi cont înainte să faceţi mişcare în mediul exterior, dacă suferiţi de o alergie de primăvară!
1. Recunoaşteţi factorii declanşatori ai reacţiilor alergice
Primul aspect pe care să îl aveţi în vedere este identificarea alergenilor responsabili cu debutul simptomelor alergice. Cea mai eficientă cale de a depista factorii declanşatori este să efectuaţi un test alergologic cutanat sub supravegherea unui specialist. Acesta este menit să evidenţieze factorii de mediu la care prezentaţi o sensibilitate aparte.
Odată ce cunoaşteţi alergenii pe care trebuie să îi evitaţi, va puteţi planifică antrenamentele în aer liber. De pildă, dacă sporii mucegaiului va declanşează reacţiile alergice, faceţi mişcare foarte devreme dimineaţă sau mai târziu, seară, când concentratiile lor sunt cel mai scăzute.
În cazul în care aveţi o alergie la polen, este bine să ştiţi că cele mai mari cantităţi de polen în aer sunt în zilele uscate, călduroase şi cu vânt intens. Potrivit Academiei Americane de Alergii, Astm şi Imunologie, cele mai mari concentraţii de polen în atmosfera se înregistrează între 5 şi 10 dimineaţă. În acelaşi timp, polenul încetează să mai fie o problema în zilele răcoroase şi umede. (în special după o ploaie abundenţă).
2. Respectaţi întocmai tratamentul prescris de medic
Este foarte important să urmaţi tratamentul medicamentos conform indicaţiilor medicului, mai ales dacă urmează să depuneţi efort fizic în aer liber. Folosiţi picăturile de ochi recomandate de alergolog cu o ora înainte de antrenament şi cu 24 de ore, în cazul spray-ului nazal decongestionant. Dacă va sunt administrate injecţii subcutanate pentru desensibilizare, nu faceţi sport 1-2 ore imediat după această procedura. Exerciţiul fizic susţinut creşte rată cardiacă şi accelerează circulaţia sanguină. Acest lucru poate conduce la absorbţia prea rapidă a substanţei, deci la apariţia efectelor secundare.
Dacă nu aveţi o dispoziţie fizică pozitivă, evitaţi mişcarea în aer liber. Sistemul imunitar va fi predispus să reacţioneze sever în contact cu alergenii, în condiţii de oboseală, slăbiciune corporală sau stres. În cazul în care suferiţi de astm, folosiţi inhalatorul cu 15 minute înainte de a face sport. Păstraţi-l la îndemână pe tot parcursul antrenamentului.
3. Folosiţi accesorii de protecţie
O altă măsură de prevedere importantă pentru sportul în aer liber, dacă suferiţi de o alergie sezonieră, este să purtaţi câteva accesorii de protecţie. Un fes, o căciulă sau o şapcă împiedică particulele de polen, praf sau puf să se ataşeze de par. Ele nu vor continua să stimuleze reacţiile alergice după încheierea antrenamentului.
Ochelarii speciali pentru activităţi sportive sau ochelarii de soare purtaţi cu o bandă de securizare sunt un alt accesoriu recomandat persoanelor alergice. Acestia împiedică alergenii să ajungă în zona ochilor, acolo unde se manifestă multe dintre reacţiile alergice.
3. Reechilibraţi-vă după antrenament
Întrucât cele mai severe simptome alergice se declanşează după aproximativ o ora de la contactul direct cu alergenul, modul în care preveniţi reacţiile alergice după mişcarea în aer liber este foarte important.
Renunţaţi imediat la hainele pe care le-aţi purtat în timpul antrenamentului; ele trebuie să fie spălate ulterior, nicidecum purtate a două oară; faceţi dus, pentru a îndepărta polenul, puful, praful şi acarienii de pe suprafaţă pielii în timp util, înainte să declanşeze răspunsul imun.
Alte măsuri preventive utile în preîntâmpinarea reacţiilor alergice sunt: repausul de minimum 5 minute pentru reglarea temperaturii corpului; folosirea unui spray nazal cu soluţie salina pentru eliminarea alergenilor din nări; închiderea geamurilor pentru prevenirea unui contact suplimentar cu alergenii din mediul extern; utilizarea unui purificator de aer în încăperea în care va odihniţi; consumul sporit de apă, pentru rehidratarea organismului.
4. Respectaţi un regim alimentar plin de nutrienţi
Încercaţi să introduceţi în dietă de primăvară cât mai multe fructe şi legume, pentru a fi în formă în timpul antrenamentului în aer liber. Câteva studii de specialitate au descoperit că sursele alimentare vegetale bogate în vitamina C ajută la ameliorarea simptomelor alergice. În plus, va suplimentează rezervele de energie de care aveţi nevoie pentru a face sport.
Sursa: sfatulmedicului.ro
Jurnal Spiritual