Albăstrele – Un ten fără riduri și un păr strălucitor

0
631

albăstrele

Albăstrele – Un ten fără riduri și un păr strălucitor. Proprietățile plantei. Substanțele componente. Remedii terapeutice din albăstrele. Legenda albăstrelei.

Note și recomandări

„Viața nu poate fi decât bucuria sinceră de a respira, de a gusta un pahar rece cu apă într-o zi toridă de vară, de a te bucura de îmbrățișarea tandră a unei femei, de a te pleca în fața lui Dumnezeu. Fără acestea, ‘a trăi’ nu înseamnă nimic”. Sunt spusele lui Nikos Kazantzakis, creatorul lui Zorba, cel care a știut să iubească, să simtă viața plenar, să-și descătușeze energiile prin dans și să spună povești ca nimeni altul.

Departe de a fi o analiză literară, această introducere este o pledoarie pentru consumul de apă, răcoritoarea, revitalizanta, remineralizanta apă. Apa care îți reface resursele energetice, te hidratează, te înviorează, te purifică. Apa pe dinăuntru, ca și pe dinafară curăță toate toxinele, ajutând organismul să se regenereze. Se spune că apa pe care o bem „este ca un duș interior”. Nutriționiștii recomandă consumul de lichide, dar nu orice lichide sunt potrivite dacă dorim să trăim sănătos. Apa este cea care trebuie aleasă, apa este cea „care spală organele” și le ajută să-și îndeplinească funcțiile.

După efort, înainte sau după ce mănânci, în zilele caniculare, când ai emoții și un nod în gât, lângă cafea sau prăjitură… orice moment este potrivit pentru un pahar cu apă. Și nimic nu se compară cu apa atunci când ți-e sete fiindcă niciun alt lichid nu ține de sete. Planta de astăzi, mă duce cu gândul la vară, la apă rece de izvor, la câmpurile acoperite de grâu, maci și… albăstrele.

„De la lume adunate și iarăși la lume date”

Albăstrelele (Centaurea cyanus) sunt plante bianuale, cu tulpină muchiată, simplă sau ramificată. Pot crește până la 1 metru. Au flori albastre, grupate în calatidii, care sunt situate în vârful ramurilor. Frunzele bazale sunt înguste, iar cele superioare prezintă un puf. Popular, albăstrelele se mai numesc vinețele, măturice, iarba Sf. Zaharia, floarea grâului, floarea paiului, zlăvoc. Apar între iulie și septembrie. Pot fi întâlnite prin lanuri de cereale, la margine de drum, în locuri pietroase sau nisipoase din câmpii și dealuri. În terapie se folosesc florile cu inflorescențe (Flores Cyagni cum receptaculis).

Proprietățile și substanțele componente ale plantei

Din punct de vedere chimic, planta este bogată în compuși care fac bine organismului. Aceștia sunt: antocianii, glicozide (centaurina, cicorina), tanin, mucilagii, substanțe amare, săruri minerale (fosfor, magneziu, mangan, potasiu). Substanțele bioactive conferă albăstrelelor proprietăți antiinflamatoare, astringente, dezinfectante, diuretice, calmante, tonic-amare, spasmolitice, antidiareice.

Citiți și În formă în 15 minute – Joe Wicks.

Albăstrelele și-au dovedit, de-a lungul timpului, eficiența în numeroase afecțiuni. Astfel, ele sunt indicate pentru:

 • boli de ficat
 • dischinezie biliară
 • dispepsii
 • boli renale și ale vezicii urinare
 • stimularea secreției de urină în caz de edeme
 • pareză renală
 • diaree
 • reumatism
 • gută
 • tuse
 • bronșită
 • răceală
 • stări febrile
 • insuficiență cardiacă cu edeme
 • hipertensiune arterială
 • flebită
 • conjunctivită
 • ochi obosiți și pleoape căzute
 • iritații oculare
 • boli de piele
 • uscăciunea pielii
 • revigorarea și tonifierea tenului
 • dureri de dinți

Remedii terapeutice din albăstrele pentru uz intern

Infuzie din albăstrele

La 300 ml de apă fierbinte se pun 2 lingurițe de flori uscate. Se infuzează acoperit pentru 10-15 minute. Se consumă fracționat în 3 reprize, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Infuzie din amestec de albăstrele și amestec de alte plante

Se amestecă părți egale de flori de albăstrele, codițe de cireșe, frunze de merișor și de mesteacăn. Se pun 300 de ml de apă fierbinte peste 2 lingurițe din acest amestec de plante. Acoperiți și lăsați la infuzat și strecurați.

Citiți și Litchi sau Lychee – Delicii pentru mesele festive și nu numai.

Vin terapeutic

Se macerează 60 g de flori uscate într-un litru de vin. Se lasă 24 de ore, acoperind recipientul. Consumați în doze mici, cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.

Remedii terapeutice pentru uz extern

În caz de iritații oculare, inflamații, ochi obosiți, conjunctivite sau furunculoza pleoapelor puteți tampona zonele afectate cu o infuzie de albăstrele. Soluția este utilă și pentru pielea ridată de pe pleoape sau ten, precum și pentru tonifierea mușchilor faciali sau tratament de întreținere.

Infuzie din albăstrele

La 1 litru de apă fierbinte se utilizează 20 de grame de flori uscate. Se infuzează 5-10 minute și se aplică răcită pe dischete.

Decoctul de albăstrele este eficient în caz de gută, reumatism și edeme. Se fac băi la picioare cu adaos din acest ceai de albăstrele pentru ameliorarea durerilor.

Decoct din albăstrele

Se fierb florile de albăstrele (un pumn) într-un litru de apă. Se lasă să clocotească 3-5 minute, apoi se infuzează 30 de minute.

Infuzia de albăstrele este tratamentul perfect pentru păr, ea fiind eficientă pentru întărirea firului de păr și pentru menținerea unui aspect sănătos, conferind strălucire părului.

Citiți și Inul – Planta medicinală care elimină kilogramele în plus.

Infuzie pentru păr din albăstrele

La 200 de ml de apă clocotită se adaugă 2 lingurițe de flori uscate. Se infuzează acoperit pentru 15-20 minute și se strecoară. Se aplică pe păr.

Legenda albăstrelei

Se spune despre albăstrele că ar fi fost răspândite în lume de însăși zeița Ceres, zeița întregii lumi vegetale. Legenda spune că floarea însăși ar fi fost cândva o zână cu ochi albaștri și păr bălai, care a grăbit creșterea spicelor de grâu de pe ogorul unui voinic aflat la arat. Mama flăcăului, văzând boii flămânzi, a bănuit că e ceva în neregulă și a mers la câmp să-l urmărească.

L-a văzut cântând bucuros și culegând flori, alături de copila care-l vrăjise. Înciudată, i-a spus: „Să ai soarta ierburilor pe care le culegi, iar oamenii să te alunge când te întâlnesc!”. Fata s-a transformat în floare cu petale albastre, ca ochii ei. Ea tresare acum la orice bătaie a vântului prin lan. Agricultorii fug de ea, din cauza semințelor care se amestecă cu boabele dulci de grâu. Dar, albăstreaua continuă să-i ajute pe oameni, alinându-le suferințele și vindecându-le rănile.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here