Manuscris din 1942 despre ştiinţa calculatoarelor de Alan Turing, scos la licitaţie

0
206
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
Alan TuringUn caiet cu însemnări despre matematică şi ştiinţa calculatoarelor, care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing, cel care a reuşit spargerea codului de mesaje cifrate ale Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi vândut la licitaţie, la 13 aprilie, la New York, a anunţat săptămâna aceasta casa Bonhams, scrie Reuters.

Casa de licitaţii estimează ca manuscrisul de 56 de pagini va fi vândut pe o sumă ce va cuprinde cel puţin şapte cifre. O parte dintre fonduri urmeaza să fie donate pentru acţiuni de binefacere, relatează Agerpres.

Manuscrisul, ce datează din 1942, nu a fost până acum prezentat în public şi consemnează o parte din munca lui Turing privind bazele ştiinţei calculatoarelor cu ajutorul matematicii.

“Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialist în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams.

Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cei mai inteligente minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton.

Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

El s-a sinucis în 1954, în timp ce se afla în plin tratament hormonal după ce fusese acuzat de homosexualitate. Faptul era considerat atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. A fost graţiat postum şase decenii mai târziu.

Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile notări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit.

Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula “The Imitation Game”. Filmul a fost nominalizat la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul matematicianului.

“Impactul său asupra vieţilor noastre de zi cu zi este enorm. Sansa de a deţine un manuscris care a fost scris de Turing este un lucru palpitant”, a declarat Benedict Cumberbatch. Acesta a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul matematicianului Alan Turing. Cumberbatch l-a descris pe Alan Turing drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală într-o perioadă marcată de intoleranţă.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here