Un caiet cu însemnări despre matematică şi ştiinţa calculatoarelor, care a aparţinut celebrului matematician britanic Alan Turing, cel care a reuşit spargerea codului de mesaje cifrate ale Germaniei naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, va fi vândut la licitaţie, la 13 aprilie, la New York, a anunţat săptămâna aceasta casa Bonhams, scrie Reuters.
Casa de licitaţii estimează ca manuscrisul de 56 de pagini va fi vândut pe o sumă ce va cuprinde cel puţin şapte cifre. O parte dintre fonduri urmeaza să fie donate pentru acţiuni de binefacere, relatează Agerpres.
Manuscrisul, ce datează din 1942, nu a fost până acum prezentat în public şi consemnează o parte din munca lui Turing privind bazele ştiinţei calculatoarelor cu ajutorul matematicii.
“Acest manuscris datează din perioada în care Turing era implicat în misiunea crucială de spargere a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialist în cărţi şi manuscrise rare în cadrul Bonhams.
Conţinutul însemnărilor de matematică oferă o incursiune extraordinară în modul de lucru al uneia dintre cei mai inteligente minţi ale secolului XX, a adăugat Hatton.
Alan Turing nu a fost recompensat pentru munca depusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
El s-a sinucis în 1954, în timp ce se afla în plin tratament hormonal după ce fusese acuzat de homosexualitate. Faptul era considerat atunci o infracţiune de sistemul juridic britanic. A fost graţiat postum şase decenii mai târziu.
Turing a lăsat caietul de însemnări prietenului său Robin Gandy, care a făcut propriile notări pe înscrierile lui Turing. Gandy a păstrat ascuns caietul până când a murit.
Povestea matematicianului Alan Turing şi spargerea codului Enigma este redată în pelicula “The Imitation Game”. Filmul a fost nominalizat la Oscar, cu Benedict Cumberbatch în rolul matematicianului.
“Impactul său asupra vieţilor noastre de zi cu zi este enorm. Sansa de a deţine un manuscris care a fost scris de Turing este un lucru palpitant”, a declarat Benedict Cumberbatch. Acesta a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun actor, pentru rolul matematicianului Alan Turing. Cumberbatch l-a descris pe Alan Turing drept o figură de referinţă pentru comunitatea homosexuală într-o perioadă marcată de intoleranţă.