Napul – Ai diabet, hipertensiune sau ateroscleroză?
Mănâncă Napi!
Napul este o legumă pe nedrept disprețuită, până la a fi uitată, neglijată complet.. Mare greșeală, fiindcă aceasta are foarte multe proprietăți, motiv pentru care merită toată atenția noastră.
Se numește Heliantus tuberosus (latină) sau Topinambur (rom.; fr), Kohlsaat (germ.) sau nap.
Sinonime cunoscute în Ardeal: pitioci, ciaparagi, mere de pământ, csickoka (ung.)
Este o plantă care seamănă cu floarea soarelui, doar că face flori mai mici. În pământ face tuberculi, ca și cartofii, dar de formă neregulată.
Valoarea deosebită topinamburului constă în multiplele sale calități nutritive și modalități de folosire, ca și în lipsa lui de pretenții față de sol și umiditate.
De pildă, în al doilea război mondial și a perioadei de după război a fost alimentul preferat al copiilor din sate: consumau tuberculii cruzi, abia spălați de pământ; bătrânii din satele ardelene își amintesc și azi cu plăcere de dulceața lor.
Partea aeriană, tocată, se folosește ca nutreț pentru vite, porci, capre, oi.
Citiți și Remedii naturale pentru aciditate și arsuri la stomac.
Napul – Importanța pentru sănătate
Tuberculii se pot folosi și în hrana animalelor (vaci, porci, iepuri, capre, nutrii), dar și în hrana omului. Importanța lor majoră constă în faptul că au un conținut ridicat de inulină – insulină vegetală.
Adică este deosebit de utilă în hrana diabeticilor, scăzând considerabil nivelul glicemiei. De aceea, cele 16% glucide pe care le conține sunt practic fără importanță dacă le contrabalansăm cu inulina.
În asociere cu usturoiul, napul aduce nivelul colesterolului la valori normale. Este util așadar în tratamentul aterosclerozei, a hipertensiunii și a bolilor cardiace.
Se cultivă foarte ușor: nu are cerințe deosebite față de sol, lumină sau apă. Este o legumă atât de nepretențioasă, încât în grădinile obișnuite poate crește sub nuc (știut fiind că nucul nu lasă nici o plantă să se dezvolte sub el), nu trebuie plivită, prășită sau semănată din nou.
De pe o suprafață de 6-7 mp se poate recolta un sac de tuberculi. În primăvara următoare pot răsări din nou tuberculi micuți din cei pe care nu reușiți să-i culegeți toamna, fiindcă sunt prea mici.
Nu se îmbolnăvește, iar singurii ce pot produce pagube în plantație sunt șoarecii.
Adriana Eröss, asist.prof.estetician Tg. Mureș, Cărticica „Practic în bucătărie”
Jurnal Spiritual
Citiți și Leacuri de la bunici: Napii.