Agorafobia poate fi tratată

0
559

Agorafobia este un tip de anxietate în care pacientul evită situaţiile de care îi este frică sau care îi cauzează panică. Persoanele care suferă de această afecţiune se panichează atunci când trebuie să rămână singure sau să plece de acasă.

getty_rm_photo_of_woman_looking_out_of_mail_slotPersoanele care suferă de agorafobia au probleme în a se simţi în siguranţă în orice loc public, în special dacă sunt înconjuraţi de mulţime.

Tratarea acestei fobii este de obicei dură deoarece pacienţii trebuie să se confrunte cu fricile lor. Ajutorul unui psihoterapeut este în acest caz esenţial.

Simptomele agorafobiei

Agorafobia este un tip de fobie, o frică excesivă într-o anumită situaţie. Acest tip de fobie este însă o îngrijorare excesivă de a nu avea atacuri de panică în public. Cele mai „înfricoşătoare” spaţii publice sunt lifturile, mijloacele de transport în comun, mall-urile, avioanele sau aglomerările de persoane.

Simptomele comune ale agorafobiei sunt: teama de a fi singur într-o anumită situaţie, teama de a fi în locuri publice aglomerate, teama de a pierde controlul în spaţii publice, teama de a se afla în locuri de unde este greu de ieşit, precum lifturi sau mijloace de transport în comun, neputinţa de a părăsi locuinţa pentru perioade lungi de timp, sentimentul de neajutorare, dependența exagerată de alte persoane.

Pe lângă aceste simptome, persoanele care suferă de agorafobie pot experimenta şi simptome similare atacurilor de panică. Printre aceastea se numără: delir, dificultăţi de respiraţie, ameţeala, transpiraţie excesivă, palpitaţii, greaţă, dereglări stomacale, diaree, dureri în piept, sentimentul de pierdere al controlului, dificultăţi de înghiţire.

Cauzele agorafobiei

Agorafobia este o complicaţie a atacului de panică, care nu pare să aibă o cauză fizică vizibilă. De cele mai multe ori, atacurile de panică sunt severe, iar persoana care suferă astfel de episoade simte că pierde controlul asupra organismului.

De asemenea, pacientul crede că are un atac de inimă şi chiar că va muri. De obicei, agorafobia apare atunci că o persoană evita situaţiile în care a mai avut atacuri de panică.

Factori de risc

Agora fobia apare de obicei în adolescenţă sau în primii ani de tinereţe. Femeile sunt mult mai expuse acestei dereglări. Alţi factori de risc sunt: atacurile de panică, evenimente stresante din copilărie, nervozitate, anxietate, abuzul de alcool sau droguri.

Complicaţii

Persoanele care suferă de agorafobia pot deveni incapabili de a avea relaţii sociale normale. Nu îşi mai pot vizita familia sau prietenii, nu mai pot merge la socala sau la serviciu şi nu îşi mai pot realiza activităţile zilnice.
În timp, aceasta afecţiune duce la depresie, anxietate sau abuz de alcool.

Stilul de viaţă şi agorafobia

Persoanele care suferă de această fobie trebuie să se adreseze unui psihoterapeut care îi va ajuta să îşi depăşească fricile.
Dacă suferi de agorafobie, încearcă să nu eviţi locurile şi situaţiile de care îţi este teamă. Este greu, însă în timp vei învăţa să le faci faţă. Încearcă să te linişteşti şi să te concentrezi pe lucrurile pozitive din jurul tău.
Adopta o dietă sănătoasă, odihneşte-te suficient şi fă mişcare în fiecare zi. Evită consumul de alcool şi droguri. Urmează tratamentul prescris de medic.

Sursa: sanatate.acasa.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.