Aghiasmatarul și Ceaslovul

0
1323

ceaslov– Vă rog să-mi spuneţi ce este un Aghiasmatar şi dacă este bine ca un mirean, dacă are un Ceaslov sau un Aghiasmatar, să citească din ele?

– Aghiasmatarul este o carte de slujbă a preotului. Poate să citească un mirean din Aghiasmatar cu titlu informativ, cu titlu de studiu, să ştie ce se cuprinde într-o slujbă, cum se face o slujbă, ce cuvinte sunt în slujba respectivă. Dar nu poate s-o citească ca lectură de rugăciune, pentru că este rugăciune pentru preoţi. Bineînţeles că ar putea să citească troparele care le cântă cântăreţul, dar numai cu titlu informativ, adică nu poţi să faci o sfinţire a apei, nu poţi să faci un Maslu, care e cuprins în Aghiasmatar. Dar poţi să citeşti o rugăciune de la Maslu, să vezi ce frumoasă e. „Tu eşti Cela Ce ai zis: «De câte ori vei cădea, scoală-te şi te vei mântui»”, „Tu eşti Cela ce ai zis: «Bucurie se face în cer pentru un păcătos care se pocăieşte»”, sunt anumite rugăciuni care sunt foarte frumoase. „Facă-se Doamne untdelemnul acesta untdelemn de bucurie, untdelemn de sfinţenie, îmbrăcăminte împărătească, pavăză puternică izbăvitoare de toată lucrarea diavolească, pecete nestricată, bucuria inimii, veselie veşnică”. Sunt cuvinte care dacă le auzi aşa numai, spuse undeva la o slujbă, nu-ţi rămân, pentru că sunt idei foarte multe. Şi atunci ca să aprofundezi, poţi să studiezi, dar altfel un mirean nu are de ce să aibă un Aghiasmatar.

Cât priveşte Ceaslovul, aceasta este cartea tuturor credincioşilor, nu există nici o restricţie când e vorba de Ceaslov.

Iar aghiasmatar se înţelege şi o încăpere în care se face sfinţirea apei – sunt pe la mănăstiri, de exemplu la mănăstirea Neamţ. Şi „aghiasmatar” vine de la „aghiazmă” de la sfinţirea apei, pentru că una din slujbele care e cuprinsă în Aghiasmatar este şi sfinţirea apei, aghiasmă. Şi noi la mănăstire avem un paraclis unde mai ales spovedim şi acela ar putea fi numit şi aghiasmatar dacă am face aghiasma acolo.

„Prescuri pentru cuminecături” – Arhim. Teofil Părăian

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.