Rolul activităţii fizice pentru pacienţii cu diabet

0
299

Activităţi fizice permise pentru pacienţii cu diabetBeneficiile medicale incontestabile ale exerciţiului fizic la o persoană cu diabet zaharat sunt:

-Scăderea glicemiei;
-Efecte psihoterapeutice şi antidepresive, determinate de dezvoltarea de relaţii sociale şi de o mai bună viziune asupra propriului corp;

-Sporturile de rezistenţă sunt benefice prin mărirea insulinosensibilităţii, a debitului sanguin, cu creşterea „oxigenării” care are consecinţe cardiovasculare (ameliorarea hipertensiunii arteriale) şi metabolice (scăderea trigliceridelor şi creşterea fracţiunii „benefice”, HDL, a colesterolului) pozitive.

Activitatea fizică şi alimentaţia sunt două principii esenţiale în prevenirea apariţiei diabetului zaharat. Mişcarea şi efortul fizic realizate cu regularitate permit un control al consumului energetic şi al glicemiei, deoarece la nivelul ţesutului muscular se desfăşoară în timpul efortului fizic un consum bine coordonat al glucozei, stocurile de glicogen intramuscular sunt consumate şi creşte transportul intramuscular de glucoză.

Sporturi şi activităţi recomandate pacienţilor

Orice fel de activitate fizică sau de sport, chiar şi cel de înaltă performanţă, sunt benefice pentru organism. Este recomandat a se începe cu activităţi uşoare sau moderate, astfel încât muşchii să dispună de suficient oxigen pentru a „arde” glucoza, în categoria acestora, încadrăm înotul (o oră), gimnastica acvatică sau la sol (o oră), ciclismul (o oră), mersul susţinut sau alergatul (jogging 30 minute cu o viteză de 5 km/oră sau mersul de 2 ore). Aceste activităţi trebuie desfăşurate cel puţin o dată la 2 zile.

Alte activităţi fizice, precum fotbalul sau tenisul de câmp pot cere un consum energetic şi un efort fizic importante, intense şi de scurtă durată, astfel încât muşchii nu mai au suficient oxigen pentru a consuma glucoza. O persoană diabetică poate să îşi controleze eficienţa efortului fizic susţinut prin măsurarea frecvenţei bătăilor inimii, care nu trebuie să depăşească 80% din frecvenţa teoretică maximală (frecvenţa cardiacă maximală, în număr de bătăi pe minut, se calculează scăzând din 220 vârsta subiectului).

Reguli înaintea efortului fizic

Orice persoană diabetică poate desfăşura în bune condiţii o activitate fizică atât timp cât respectă câteva reguli simple. Acestea sunt:
-Verificarea glicemiei înainte şi după efort.
– Adaptarea medicaţiei şi a dozelor de insulina, în funcţie de tipul de efort fizic depus.
– Pacienţii cu tratamente cu efect hipoglicemiant (insulina sau anumite antidiabetice orale) trebuie să aibă cu ei cuburi de zahăr sau sucuri dulci pentru a se echilibra în caz de scădere importantă a glicemiei în urma efortului.
– Respectarea exerciţiilor de încălzire, creşterea progresivă a efortului, pauzele şi mai ales, hidratarea adecvată.

Dr. Lavinia Vîja, Medic specialist endocrinologie; Institutul Naţional de Endocrinologie „CI. Parhon”, Bucureşti; Dona Info, ianuarie-februarie 2015

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.