Copiii care sunt implicaţi încă de mici, vârsta recomandată fiind de minim 3-4 ani, în diverse activităţi extraşcolare, ajung să dobândească o încredere mult mai mare în ei, fapt ce va face uşor diferenţierea între ei şi alţi copii de aceeaşi vârstă.
Totuşi, este important că accentul principal să rămână pe şcoală, aceste activităţi reprezentând o altă formă de educaţie a copilului care îl ajută să se dezvolte multilateral.
Orice părinte vrea ce este mai bun pentru copilul său. Nu întotdeauna, insa, orele petrecute pe o tabletă, la TV sau pe Facebook sunt cele mai productive pentru dezvoltarea copilului. Mersul cu bicicletă, jocul cu nisip în parc sau culegerea frunzelor au fost date uitării. Fiecare activitate în care este implicat, va avea un efect asupra modului de gândire, relaţionare pe viitor. De aceea este foarte important să îi oferi ocazia copilului tău de a experimenta o serie de oportunităţi.
Încă de la o vârstă fragedă vei putea identifica anumite afinităţi mai speciale pe care copilul tău le poate avea.
Acestea pot fi îndreptate către sport, dans, muzică, pictura, etc. Odată identificate, interesează-te despre cluburile sau centrele în cadrul căreia îl poţi înscrie. Totodată, ar fi recomandat să vorbeşti cu copilul despre opţiunile existente. Se obtine astfel şi acceptul acestuia de a lua parte la astfel de activităţi.
Dacă se arata reticent, încearcă să prezinţi avantajele activităţii respective; nu trebuie, însă a-l obliga să facă ceva ce nu şi-ar dori. Chiar dacă iniţial poate copilul nu arăta un entuziasm aparte, oferă-i şansă de a experimenta 2-3 săptămâni, primele experienţe fiind de acomodare. Totodată, pentru a fi aproape de nevoile copilului, comunicarea constantă are aici un rol foarte important.
Este foarte important ca in aceste activităţi extraşcolare în care îl vei implica să fie de interes în special pentru copil.
Ele trebuie să nu reprezinte de fapt doar realizarea unui vis propriu neîmplinit. De multe ori există tendinţa de a reflecta asupra copiilor propriile pasiuni nerealizate, care, dacă nu sunt împărtăşite şi de copil, vor aduce ulterior frustrări ambelor părţi.
Pentru a explora astfel paleta de opţiuni exisente, se pot încerca mai multe activităţi extraşcolare, concomitent. Atenţie însă la supraaglomerarea programului copilului. Dincolo de şcoală, teme şi aceste activităţi, este bine că acesta să aibă timp liber pentru a se juca, pentru a petrece timp în familie şi pentru a se odihni.
Acestea fiind spuse, trăim într-o societate foarte competitivă, în care performanta îşi spune cuvântul. Alege să fii părintele care ia atitudine şi zilnic construieşte alături de copilul său un viitor!
Sursa: utilecopii.ro
Jurnal Spiritual