Activitatea fizică moderată, dublată de un regim alimentar echilibrat reprezintă cele mai simple şi la îndemână modalităţi de a preveni accidentul vascular cerebral (AVC).
În ţara noastră, incidenţa bolilor cerebrovasculare reprezintă principala cauză de deces, spre deosebire de ţările dezvoltate din vestul Europei, unde AVC ocupă locul al treilea, după bolile cardiace şi cancer.
Acest lucru se explică printr-o mai slabă corecţie a factorilor de risc, în special a hipertensiunii arteriale, care conduc la apariţia unor AVC mai severe în România şi la o frecvenţă crescută a accidentelor hemoragice.
Tipuri de accidentele vasculare
Accidente vasculare ischemice, care se produc atunci când vasul de sânge este blocat fie de un cheag dezvoltat la nivelul unei artere ce iriga creierul, fie de un cheag ce poate să migreze de la nivelul inimii sau din altă parte a corpului. Sunt cel mai frecvent întâlnite, afectând 75 – 85 % dintre pacienţii cu AVC.
Accidente vasculare hemoragice au loc atunci când un vas de sânge se rupe, iar sângele se acumulează şi exercită o compresie asupra ţesutului cerebral din jur. Acest tip de accident cerebral este mai rar, fiind întâlnit în 15 – 25% din cazuri. Principalul factor de risc este hipertensiunea arterială netratată, alte cauze posibile fiind malformaţiile vasculare, tratamentul cronic anticoagulant ori insuficienţa hepatică.
Consecinţe
Consecinţele AVC pot fi foarte grave, între cele mai des întâlnite fiind decesul, dar şi dizabilităţile cauzate de paralizii – apar tulburări de limbaj, depresia sau repausul prelungit la pat.
Totodată, AVC constituie o a doua cauză de apariţie a demenţei, după demenţa Alzheimer, şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.
Prevenţie
Prevenţia AVC se face prin tratarea factorilor de risc, în special a hipertensiunii arteriale, a diabetului zaharat, a fibrilaţiei atriale, a hipercolesterolemiei printr-o dietă echilibrată şi evitarea sedentarismului, prin renunţare la fumat şi evitarea consumului excesiv de alcool.
Există şi o prevenţie secundară pentru cei care au suferit deja un AVC – în acest caz, un rol considerabil îl au substanţele antiinflamatoare.
Dr. SILVIU ZĂRNESCU – Medic specialist neurologie, Spitalul Sf. loan – Bucureşti
Din revista Dona Info nr. 54
#sanatate, #medicina, #boli,