A fost inventat materialul care respinge apa

0
330
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

apaOamenii de știință au creat un material care nu numai că este complet hidrofob, dar  la contactul cu el, picăturile de apă își păstrează forma sferică și pot sări pe el ca o minge.

Oamenii de știință de la Universitatea din Rochester din New York, au prezentat inovația lor în Jurnalul de Fizica Aplicată săptămâna trecută.

Până acum încercările anterioare de a produce suprafețe super-hidrofobe s-au bazat pe aplicarea unor straturi suplimetare pe suprafața metalelor, dar aceasta abordare schimbă complet compoziția acestuia, explică pentru rochester.edu/ autorul studiului, Chunlei Guo.

Profesorul Chunlei Guo de la Universitatea din Rochester din New York, împreună cu Anatoliy Vorobyev, de la Institutul Universității de Optică  a dezvoltat o tehnică de gravare cu ajutorul unor impulsuri laser extrem de puternice, de scurtă durată  aplicate la scară micro și nano-metrică prin care au creat un model complicat de structuri care oferă noi proprietăți metalelor.

Guo afirmă că folosind aceasta tehnică se pot crea suprafețe multifuncționale care nu sunt numai super-hidrofob, ci și absorbante optic.

 Mai mult decât atât noul material are și proprietăți de autocurățare. Guo și echipa sa i-au testat proprietățile de auto-curățare prin aplicarea pe sufrafața sa a unui strat de praf. În urma experimentului ei au constatat că aproximativ jumătate din particulele de praf au fost îndepărtate cu doar trei picături de apă. La finalul experimentului suprafața a rămas curată și perfect uscată.

Picăturile de apă eliberate la doi cm deasupra suprafeței sar înapoi la o înălțime de cinci milimetru, menținându-și 30% din energie.

Cercetătorii caută să dezvolte metode prin care această tehnologie să poată fi aplicată și pentru materialele nemetalice. Cu toate astea, în prezent procesul de fabricație nu poate fi aplicat deocamdată la scară largă. Este nevoie de o oră pentru a fabrica un pătrat cu latura de 2,5 centimetri din acest material.

Autorii studiului spun că acesta ar putea fi de folos pentru îmbunătățirea sistemului salubrizare în țările în curs de dezvoltare, pentru realizarea de panouri solare eficiente și pentru prevenirea apariției ruginii și înghețului.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here