A fost elucidat unul dintre misterele care înconjoară gaura neagră din centrul galaxiei noastre

0
227

Unul dintre misterele care înconjoară uriaşa gaură neagră din centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, a fost elucidat de oamenii de ştiinţă americani, care consideră că această formaţiune este „un dragon adormit”, care a erupt în urmă cu 2 milioane de ani şi care va erupe din nou.

gaura neagraMotivul pentru care această gaură neagră se află în stare „latentă” i-a intrigat timp de multe decenii pe oamenii de ştiinţă.

Mai multe dovezi recente sugerează faptul că acest „dragon adormit” a fost activ la un moment dat. Astronomii americani consideră că uriaşa gaură neagră din centrul Căii Lactee a erupt în urmă cu 2 milioane de ani într-o explozie atât de puternică încât a „ars” în totalitate un nor cosmic aflat la o distanţă de 200.000 de ani-lumină.

Astrofizicienii ştiau deja că o astfel de explozie a avut loc, însă nu cunoşteau până acum momentul în care a avut loc fenomenul.

Descoperirea savanţilor americani confirmă astfel faptul că găurile negre pot „să se aprindă brusc”, trecând de la un maximum de intensitate la perioade de inactivitate într-o perioadă scurtă – din punct de vedere cosmic – de timp.

„Acum ştim că acest dragon adormit, care are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui, s-a trezit şi a eliberat un foc de 100 de milioane de ori mai puternic decât intensitatea sa din zilele noastre”, a explicat profesorul Joss Bland-Hawthorn, coordonatorul acestui studiu publicat în Astrophysical Journal.

„De multă vreme se bănuieşte că centrul galactic s-a aprins sporadic în trecut. Aceste observaţii sugerează cu tărie faptul că acea gaură neagră este un «pistol care fumegă»”, a spus la rândul său Martin Rees de la Observatorul Astronomic Regal din Marea Britanie, unul dintre primii cercetători care au sugerat că uriaşele găuri negre alimentează quasarii.

Sursa: realitatea.net

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.