A existat apă pe Vesta

0
205

vesta NASAPână acum experții credeau că 4 Vesta,  al doilea cel mai mare asteroid din sistemul solar după Ceres, nu a putut deține ape de suprafață din cauza temperaturilor sub limita înghețului și a presiunii scăzute. Cu toate acestea nava spațială Dawn a descoperit dovezi care  demonstrează contrariul, conform informațiilor colectate  între 2011 și 2013.

E posibil sa fi existat apa pe Vesta…

Oamenii de știință din cadrul NASA au dezvăluit că există indicii că apa lichidă a fost prezentă pe suprafața  protoplanetei 4 Vesta, informează Science Times.

Sonda spațială Dawn a fost lansată în anul 2007 cu scopul de a observa  asteroidul 4 Vesta și planeta pitică Ceres. Aceasta a pătruns în atmosfera asteroidului pe 16 iulie 2011 unde a rămas timp de 14 luni.

NASA a analizat datele colectate cu spectrometrul de cartografiere în spectru vizibil şi în infraroşu al sondei, precum și cu un detector-neuron cu care aceasta este dotată. A stabilit că există material hidratat în anumite zone ale suprafeței asteroidului. Aceastea sugerează semne fizice ale fluxurilor de apă de scurtă durată în unele dintre cratere sale.

„Nimeni nu se aștepta să găsească dovezi de apă pe Vesta”… A declarat Jennifer Scully, cercetător la Universitatea din California, Los Angeles pentru GC Report. Conform acesteia, noile date indică faptul că Vesta s-a dovedit a fi un organism planetar foarte interesant și complex.

Vesta, planeta asemanatoare cu Ceres

Oamenii de știință  spun că descoperirea nu indică faptul că Vesta  a fost acoperită de ape curgătoare. „Suprafața este foarte rece și nu există nici o atmosferă, astfel încât orice apă de suprafața evaporă”, completează Scully. Cu toate astea descoperirea sugerează că apa a existat în cantitate suficientă pentru a mobiliza particulele de nisip și bucăți de rocă într-un flux.

Echipa din spatele misiunii condusă de Jet Propulsion Laboratory este nerăbdătoare să afle dacă urme asemănătoare  se vor găsi și pe Ceres. Acolo sonda Down este programată să ajungă pe 6 martie.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.