A existat a şasea extincţie a Pământului?

1
189
saseÎn istoria sa, Pământul s-a confruntat cu cinci mari extincţii în masă, în urma cărora au dispărut aproximatix 75% din speciile de pe planetă. Asta se ştia până acum.

Recent, oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Hull din Marea Britanie au demonstrate că  în realitate au fost şase, relatează Sciencemag. Palentologii aduc argumente prin care dovedesc faptul că, acum 260 de milioane de ani, la sfârşitul etapei geologice numite Capitanian – la mijlocul Permianului, a avut loc cea de-a şase mare extincţie a planetei noastre.

Aşa numita “extincţie Capitaniană” este adusă în atenţia publicului  după ce oamenii de ştiinţă au descoperit o serie de fosile în formațiuni de rocă, în China. Această constatare, alături de alte dovezi anterioare dovedeşte că perioada Capitanian a fost o adevărată catastrofă.

Potrivit declaraţiei lui David Bond, paleontolog şi autor al studiului, evenimentul Capitanian a a vut aceeaşi intensitate cu cel care a provocat extincţia dinozaurilor acum 66 de milioane de ani. Cu toate acestea momentul legat de cea de-a şasea mare extincţie planetară rămâne controversat. Cercetătorii au recunoscut faptul că datele pe care se bazează au fost colectate doar din zone situate la latitudini tropicale şi dovezi limitate de la latitudini mai mari. Acest lucru, a condus oamenii de ştiinţă să concluzioneze că se poate să fi fost un eveniment local, sau începutul unei dispoziţii spre extincţia din Permian, care a avut loc aproximativ 10 milioane de ani mai târziu.

În urma cercetărilor efectuate s-a descoperit într-adevăr au existat două extincţii majore, în Permianul Mijlociu şi Permianul târziu, separate de o perioadă de recuperare. Mai mult, tehnicile moderne de datare, au demonstrat că prima a avut loc în Capitanian, ceea ce ar putea însemna că evenimentul celei de a şasea extincţii  s-a produs pe scară lară.

Dar ce a produs această extincţie?

Cercetătorii cred că anoxia sau nivelurile foarte scăzute de oxigen ar fi putut avea un rol important, mai ales că acest eveniment pare să coincidă cu o intensificare a epuizării rezervelor de oxigen. Aceasta s-ar fi produs din cauza unor izbucniri vulcanice din China de astăzi.  Printre oamenii de ştiinţă există convingerea conform căreia o explozie similară de mari proporţii, de pe teritoriul Siberiei ar fi produs cea mai mare extincţie a tuturor timpurilor, 8 milioane ani mai târziu, la sfârșitul perioadei Permian.

Studiul a fost publicat în Geological Society of America Bulletin.

Sursa foto: Paul Wignall / Universitatea din Leeds

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here