Viaţa este lucrul pentru care trăim

0
163

Un pădurar din Wisconsin mergea prin New York, pe Park Avenue. Deodată s-a oprit şi i-a spus însoţitorului său: „Aud un greier”.

„Aiurea”, a răspuns prietenul său orăşean, „cum poţi să auzi un greier în zgomo­tul ăsta?”

„Dar îl aud”, a stăruit pădurarul. „Uite, am să-ţi arăt ceva”. Scoţând o monedă din buzunar, i-a dat drumul pe jos. îndată toate capetele pe o rază de 20 de metri s-au în­tors să vadă ai cui bani au căzut. „Vezi”, i-a spus pădurarul, „oamenii aud lucrurile după care e potrivită urechea lor. A mea s-a întâmplat să fie potrivită după greieri”.

Viaţa este lucrul pentru care trăim. Viaţa este lucrul către care ne-am întors ure­chile minţii şi inimii. Elevul care rămâne corigent la geometrie fiindcă nu poate ţine minte o teoremă îşi aminteşte orice întâmplare din meciul de fotbal şi câte lovituri a dat fiecare jucător. Viaţa este lucrul pentru care trăim. Omul ce poate să ţină min­te orice fluctuaţie la bursa de valori din ultimii doi ani nu-şi mai aduce aminte nici subiectul predicii de duminică. Viaţa este lucrul pentru care trăim: lucrul după care ne-am potrivit urechea mentală şi duhovnicească.

Pentru ce anume trăim? Suntem oare vii pentru lucrurile înalte şi bune ale vieţii? Sau trăim pentru cele mai mici, adeseori ieftine, nesemnificative şi josnice? Suntem oare vii faţă de cele veşnice? Sau trăim numai pentru cele vremelnice şi trecătoare?

Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului. Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Anthony M. Coniaris