Un nou record pentru Adrian Ghenie: 9 milioane de dolari pentru un tablou

0
306

romanian-connections-88

Un nou record pentru artistul român Adrian Ghenie. Un tablou al său a fost vândut, în octombrie 2016, la Londra, prin Casa de Licitații Christie’s, pentru suma de 9 milioane de dolari.

Numită „Nickelodeon”, lucrarea a fost realizată în 2008, pe două panouri cu o dimensiune totală de 2,38 x 4,14 metri.

Titlul tabloului face referire la influența pe care televiziunea a avut-o asupra tinerelor generații, dar este și o trimitere spre elementele simbolice pe care autorul le împrumută din tehnica cinematografică, după cum a mărturisit Adrian Ghenie.

Într-un interviu pentru Dilema Veche, el mărturisea că metoda sa este „administrarea eşecului“.

Născut la Baia Mare, în 1977, el povestește că a trăit mai degrabă o copilărie tipică de Tom Sawyer. „Mult bătut cu bâte, găşti, umblat pe dealuri, furat roşii, genul ăsta, nimic special. Ai mei n-aveau absolut nici în clin, nici în mânecă cu pictura. Visul lor era ca eu să devin doctor, ca taică-miu, iar pentru ei pictura era un ornament pe care-l pui pe pereţi”.

Zâna bună a fost pentru el „tanti Rodica”, cea care i-a deschis lumea artei. „Era o prietenă de familie care, pe lângă faptul că era simpatică, era interesată de artă. Avea albume, fusese la Leningrad, îşi cumpărase Repin şi Aivazovski. Ea a observat că eu am ceva talent, a zis „Uite, copilul ăsta desenează!“, şi desena cu mine. Sau îşi făcea timp să vină la noi acasă şi să facă critică, îmi aducea şi albume de la ea. Era farmacistă, n-avea nici o treabă. Dar avea un stil de a pune problema şi de a-ţi insufla sentimentul că ce faci tu e foarte important. Maică-mea zicea: „Ce face copilul ăsta, şi-a început lecţiile?“ Ea zicea: „Lasă, mă, că desenează!“ Cumva, ajunsesem la o dependenţă, orice făceam, o sunam că vin la ea să-i arăt. Recent, m-am revanşat faţă de tanti Rodica. Am făcut o lucrare, „Pie Fight“, care e de fapt capul ei, şi care e acum la Muzeul de Artă din San Francisco.

Lucrările lui Adrian Ghenie, bat record după record, la începutul lui 2016, o altă lucrare de a sa,  „The Sunflowers in 1937″, fiind vândută, tot la Sotheby’s, pentru 4 milioane de euro.

„Nickelodeon” a fost expus și în București, la Muzeul de Artă Contemporană, în 2015.

Ana Grama