8 iunie- Ziua mondială a oceanelor

0
225

8 iunie- Ziua mondială a oceanelor. Ziua mondială a oceanelor, marcată în fiecare an la 8 iunie, are rolul de a reaminti importanţa pe care o au oceanele pentru întreaga planetă şi pentru specia umană.

        Oceanele reprezintă fundamentul vieţii pe Pământ, ele facilitând legătura între oameni de pe întregul mapamond, indiferent unde locuiesc.De asemenea, generează cea mai mare parte a oxigenului pe care îl inspirăm, absorb o mare parte din emisiile de dioxid de carbon, asigură hrană şi nutrienţi şi reglează clima.Această zi a fost instituită la 8 iunie 1992, la Summitul Naţiunilor Unite de la Rio de Janeiro.Ca urmare a unei rezoluţii adoptate de Adunarea Generală a ONU în decembrie 2008, Ziua mondială a oceanelor a fost recunoscută oficial de Organizaţia Naţiunilor Unite, urmând a fi sărbătorită în fiecare an la data de 8 iunie.

  Cu fiecare ediţie, un număr tot mai mare de ţări şi organizaţii marchează această zi, promovând ocrotirea oceanelor planetei.Materialele poluante provoacă daune masive resurselor marine. Circa 80% din totalul poluării din apa oceanelor provine de la oamenii de pe uscat; anual 8 milioane de tone de material plastic ajung în ocean provocând un adevărat dezastru asupra faunei, pescuitului şi turismului; poluarea cu plastic costă în fiecare an viaţa a 1 milion de păsări marine şi 100 000 de mamifere marine; plasticul provoacă anual 8 miliarde de dolari daune ecosistemelor marine,

Statistici privind oceanul planetar, conform ONU:

-Oceanul planetar acoperă trei sferturi din suprafața Pământului, conține 97% din apa Pământului și reprezintă 99% din spațiul vieții de pe planetă.

-Peste trei miliarde de oameni depind de biodiversitatea marină și de coastele marine pentru a trăi.

-La nivel global, valoarea de piață a resurselor și industriilor marine și de coastă este estimată la 3 trilioane de dolari pe an sau aproximativ 5% din PIB-ul global.

-În ocean trăiesc aproape 200.000 de specii identificate, dar cifra reală poate ajunge la milioane.

-Oceanul absoarbe aproximativ 30% din dioxidul de carbon produs de oameni, și acționează ca un tampon la impactul încălzirii globale.

-Oceanele sunt cea mai mare sursă de proteine din lume. Peste 2,6 miliarde de oameni depind de sursele de proteine din oceane.

-Pescuitul marin implică direct sau indirect peste 200 de milioane de persoane.

-Subvențiile pentru pescuit contribuie la epuizarea rapidă a multor specii de pești și împiedică eforturile de salvare și restaurare a pescuitului la nivel mondial și a locurilor de muncă conexe.Astfel, pescuitul generează anual mai puțin cu 50 miliarde de dolari decât ar putea.

-Peste 40% din oceanele lumii sunt puternic afectate de activitățile umane, inclusiv poluarea, pescuitul epuizat și pierderea habitatelor de coastă.

Surse:

Ziua Mondială a Oceanelor

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/06/08/ziua-mondiala-a-oceanelor–122173

Ziua Mondială a oceanelor, unul dintre cele mai mari daruri ale Ziditorului

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.