Cafeaua, o băutură cunoscută încă de acum 1.200 de ani

0
416

cup-of-coffee-32436-2560x1600Cofeina, cunoscută drept „băutura neagră”, se consuma încă de acum 1.200 de ani, în regiunea de sud-vest a Americii de Nord, susţin cercetătorii de la  Universitatea din New Mexico.

Până acum se credea oamenii au început să consume cafeina în Etiopia, locul de origine al plantei de cafea arabică. De acolo, această plantă şi consumul de cafea s-a răspândit în Peninsula Arabia prin Yemen în secolul XV.

Conform noului studiu însă, vechii locuitori ai zonei de sud-vest a Statelor Unite şi respectiv din nord-vestul Mexicului ar fi consumat cafeină încă din jurul anului 750 d.Hr, informează cnet.com, citat de Agerpres.

„Acest studiu este important pentru că demonstrează călătoria nord-americană a două plante care conţineau cafeină – acestea erau folosite în schimburi şi consumate pe scară largă în (zona) de sud-vest”, conform coordonatorului acestui studiu, Patricia Crown, profesor de antropologie la Universitatea din New Mexico.

Cercetătorii au studiat reziduurile organice rămase pe fragmente foarte vechi de ceramică. Ei au analizat 177 astfel de fragmente descoperite în situri arheologice din zona de sud-vest a Americii de Nord, din diferite perioade istorice, pentru a descoperi dacă se consumau băuturi cu cafeină şi cât de răspândit era acest consum. Pe 40 dintre cele 177 de fragmente ceramice au fost identificate urme de cafeină.

Analiza acestora a dus la concluzia că vechii locuitori ai continentului nord-american consumau două tipuri diferite de băuturi din plante ce conţin cafeină, fără însă a fi vorba de planta de cafea propriu-zisă. Una dintre băuturi era obţinută din cacao, iar cealaltă din frunzele şi rămurelele unei specii de laur denumită Ilex vomitoria sau „yaupon” în limba amerindienilor.

Niciuna dintre aceste două plante nu creştea în sud-vestul nord-american, dar existau schimburi comerciale cu regiunile în care creşteau aceste plante.

Consumul băuturilor ce conţineau cafeină nu era însă un lucru banal, aşa cum este în prezent consumul de cafea. Astfel de băuturi era consumate doar la ocazii speciale, în diferite ritualuri, la întâlniri importante sau în scopuri medicinale.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.