7 septembrie. Sărbătoarea zilei – Sfântul Mucenic Sozont; Cuvioşii Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

0
201
 7 septembrie - Sfinţii Cuvioşi Simeon şi AmfilohieSfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi au fost canonizaţi de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din data de 5-7 martie 2008.

Ei sunt sarbatoriti pe 7 septembrie.

Sfântul Cuvios Simeon s-a născut la începutul secolului al XV lea, într-un sat din apropierea oraşului Piatra Neamţ. Alege să se retragă împreună cu doi ucenici în anul 1432 în pustie, la poalele muntelui “Păru”, la 5 km de Mănăstirea Bistriţă. Primeşte de la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare bani şi ajutor să ridice o biserică în cinstea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Biserică va fi sfinţită de Mitropolitul Teoctist I. La această slujbă a avut loc şi hirotonirea întru preot a lui Siomen, devenind primul întemeietor şi egumen al Mănăstirii Pângăraţi.

Din cauza invaziei otomane, Cuviosul Simeon este nevoit să plece în Transilvania. Se stabileşte la Mănăstirea Casiva, unde va avea loc şi trecerea sa la cele veşnice (anul 1476).

Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângăraţi s-a născut în anul 1487.

De tânăr a intrat în obştea de la Pângăraţi. Va ajunge să conducă obştea mănăstirii vreme de 56 de ani. În urma unei descoperiri dumnezeieşti, domnitorul Alexandru Lapusneanu zideşte la Pângăraţi o nouă biserică, în locul celei vechi de lemn. Ea fusese arsă de turci.. Va fi sfinţită în anul 1560 de Mitropolitul Grigorie al Moldovei. Cunoscând vremea trecerii la cele veşnice, se retrage în anul 1566 la Mănăstirea Moldoviţa, unde se va mai osteni timp de patru ani.

Tot pe 7 septembrie il sarbatorim pe Sfântul Sozont.

Sfântul Sozont s-a născut în Licaonia (Asia Mică), în timpul domniei lui Diocletian (284-305). A fost păstor de oi şi s-a învrednicit să-şi vadă sfârşitul că mucenic pentru Hristos, într-o vedenie.

În vremea sa, se afla la Pompeiopolis (în Cilicia) un idol din aur şi argint, la care se închinau păgânii. Sozont a intrat în cetatea în care se află acest idol, a rupt mâna idolului, a făcut-o bucăţi şi a împărţit-o săracilor.

Ca să împiedice arestarea pe nedrept a nevinovaţilor, Sozomen s-a predat magistratului, mărturisindu-i că este creştin şi că el a tăiat mâna idolului.

După supunerea la multe chinuri, a fost aruncat în foc, iar aici şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.

Tot pe 7 septembrie, serbam:

– Inaintepraznuirea Naşterii Maicii Domnului şi face pomenirea:

– Sfinţilor Apostoli Evod şi Onisifor;

– Sfântului Evpsihie;

– Sfântul Cuvios Luca, al treilea egumen al Mănăstirii Pârâul Adânc;

–  Cuvioşilor Simeon şi Amfilohie de la Pângăraţi

Mâine, serbam Naşterea Maicii Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.