Filmul, teatrul sau opera reprezintă pentru mulți dintre noi o modalitate de evadare din cotidian și de pătrundere într-o lume a valorilor și normelor etice, morale, religioase sau culturale.
Potrivit Barometrului de Consum Cultural, aproximativ 63% dintre români nu merg niciodată la teatru. Pe de altă parte, 47% din populaţie citeşte o carte pe lună sau chiar mai mult.
Conform http://www.descopera.ro, Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală (INCFC) lansează cea de-a noua ediţie a publicaţiei „Barometrul de Consum Cultural 2014”, cea mai importantă analiză statistică a sectorului cultural din România.
Luni, 16 martie 2015, începând cu ora 18.00, în foaierul Aulei Ministerului Culturii, va avea loc evenimentul care va marca şi inaugurarea oficială a INCFC.
Conform http://www.mediafax.ro, evenimentul intitulat Barometrul de Consum Cultural 2014. Cultura, între global şi local oferă informaţii despre dinamica valorilor şi practicilor din societatea românească din prezent, despre modul în care populaţia se raportează la sectorul cultural, devenind un instrument esenţial în dezvoltarea strategiilor locale şi regionale.
Vitalitatea culturală la nivel național, precum și tendințele de consum ale populației sunt rezultatele studiului mai sus menționat. Atât publicul larg, cât și specialiștii și reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale.sunt cei care fac parte din grupul țintă al barometrului.
Pe parcursul celor 8 capitole ale studiului, aflăm că 24% dintre români consideră cultura ca fiind „nu prea importantă”, iar 63% din populaţia României nu merge niciodată la teatru.
Dar, există și rezultate afirmative; mai exact un procent de 47% din populaţia României citeşte o carte pe lună sau mai mult, iar 43% dintre români vizitează muzee o dată pe an sau mai des.
Menționăm că Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, aflat în subordinea Ministerului Culturii, a fost înfiinţat în anul 2013, prin comasarea Centrului de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii (CCCDC) şi a Centrului de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC).
Odată cu trecerea timpului, s-a transformat în unicul institut naţional care are ca obiective studierea, cercetarea şi furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum şi formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupaţional – cultură.
„Misiunea INCFC este de a ajunge prin cercetare şi formare culturală la toţi cei care activează în acest domeniu, indiferent de nivelul de subordonare sau tipul de organizaţie, cu scopul de a colecta şi disemina date statistice pentru fundamentarea propriilor proiecte, dar şi de a sprijini dezvoltarea profesională a acestora”, se mai arată pe http://www.mediafax.ro.
Informații suplimentare referitoare atât la activitatea institutului, cât și la importantanța analizelor din cadrul acestui barometru de consum vor li livrate de către managerul INCFC și coordonatorul acestei lucrări, Carmen Croitoru.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual