Arhitectura lumii – Domul din Pisa, Baptisteriul si Turnul, Pisa, Italia – galerie foto

0
3036

Domul din Pisa 2

La marginea oraşului Pisa se întinde un câmp mare, imaculat, cunoscut sub numele de Piazza dei Miracoli. „Miracolele” în discuţie sunt trei construcţii făcute din marmură de un alb strălucitor: domul, campanila (celebrul Turn înclinat) şi baptisteriul, exemple remarcabile ale stilului romanic caracteristic Pisei. Cele trei construcţii se definesc prin şiruri repetate de arcade în miniatură, pentru care marmura albă ce se găseşte în zonă este foarte potrivită. Aceste arcade formează linii drepte de-a lungul faţadei şi laturilor domului; un alt şir de arcade înconjoară baptisteriul şi acoperă şase niveluri ale campanilei.
Construcţia domului a început în anul 1063, într-o perioadă când statul Pisa era în plină înflorire, devenind o puternică putere politică şi militară. în acelaşi an, Pisa a devastat oraşul Palermo, care aparţinea islamicilor, folosind prada pentru a începe noua catedrală. Inscripţiile dăltuite pe suprafaţa faţadei oferă informaţii despre acest plan, inclusiv numele arhitectului, Buscheto. Tot din inscripţii aflăm că intenţia era ca această catedrală să se ridice la nivelul celor mai măreţe construcţii creştine din Europa. Cu siguranţă a fost gândită la dimensiuni extraordinare: lungimea de 96 metri de la faţadă la absidă, lăţimea de 21 metri şi înălţimea de 28 metri. S-au folosit ca model primele bazilici creştine din Imperiul Roman, în special pentru lăţimea navei principale şi a navelor colaterale. Dar chiar şi aşa, cupola eliptică ce se ridică deasupra careului, un arc ascuţit în secţiune în cruce, aminteşte şi de influenţe ale arhitecturii islamice.
Temeliile campanilei au fost puse în anul 1173; nu prea bine puse, dacă privim înapoi – când lucrările au ajuns la al treilea nivel, turnul a început să se încline. S-au oprit lucrările timp de un secol, până în 1275 când s-au făcut încercări pentru corectarea unghiului de înclinaţie. Abia în ultimii douăzeci de ani a fost posibilă stabilizarea sa, dar locuitorii Pisei, conştienţi de faima turnului, au respins propunerile făcute de inginerii zilelor noastre de a-l îndrepta. Baptisteriul este în armonie cu domul şi campanila, dar este mai puţin consecvent din punctul de vedere al stilului. Construcţia părţii inferioare a fost începută în 1152, de către Diotisalvi, în stil romanic, dar partea superioară, inclusiv cupola, aparţine goticului secolului al Xlll-lea, fiind opera sculptorului Nicola Pisano şi a fratelui său, Giovanni.
La nord de dom se găseşte zidul vechiului cimitir monumental din Pisa, Camposanto, început în 1278. Acesta prezintă lumii o faţadă cu arcade oarbe, iar incinta este un dreptunghi alungit, mărginit de galerii luminate de ferestre traforate în cele patru ziduri. Centrul, umplut cu pământ despre care se spune că ar fi fost adus din Ţara Sfântă şi semănat cu iarbă, conţine morminte, iar galeriile sunt pline de monumente, inclusiv sarcofage antice romane.
Baptisteriul este o combinaţie de romanic şi gotic. Baza (începută în 1152 de către Diotisalvi) este romanică, iar partea superioară, construită de Nicola şi Giovanni Pisano (secolul al Xlll-lea) este în stil gotic. Modelul de la care s-a pornit este rotonda Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Calcarul de la San Giuliano, marmura de Carrara şi marmura grecească refolosită imprimă variaţii subtile faţadelor albe ale baptisteriului, domului şi campanilei. Detaliile sunt scoase în evidenţă de calcarul cenuşiu din Vecchiano şi marmura galbenă calcaroasă din munţii regiunii Pisa.

Interior baptistier
Interiorul baptisteriului prezintă benzi de marmură caracteristice stilului romanic din Pisa.

Camposanto
Camposanto, proiectat de Giovanni di Simone. Se spune ca centrul său conţine pământ adus din Ţara Sfântă.

Faţada vestică a domului, începută de arhitectul Buscheto şi încheiata de Rainaldo, este cea mai înaltă din acea perioadă.

fatada vestica

Arhitectura lumii-Capodoperele, Will Pryce

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here