600 de mușchi în slujba noastră!

0
189
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

600 de mușchi în slujba noastră!

Trei feluri de mușchi

Există trei feluri de mușchi: mușchii scheletici striați, care permit mișcarea voluntară a diferitelor segmente ale corpului, mușchii netezi, situați în pereții organelor cavitare (esofag, stomac, intestine, vezică urinară, vase sangvine etc.). Și, în sfârșit, mușchiul cardiac, care, în ciuda aspectului striat, se comportă ca un mușchi neted.

Anumiţi muşchi au o dublă inervație.

Este cazul diafragmei. Aceasta se lasă în jos în mod constant și automat grație unei inervații vegetative (autonome), pentru a permite inspirația pulmonară.

Sub influența unei activități fizice, ritmul ei crește spontan, deși putem și să ne ținem respirația (inervație somatică sau voluntară)! După același principiu, mușchii pleoapelor clipesc pe durata zilei, se relaxează pentru a ne permite să închidem ochii noaptea, dar pot fi solicitați pentru a face cu ochiul sau a strânge pleoapele, în același fel, contracțiile anarhice ale mușchilor provoacă sughțţul sau blefarospasmul  (tremurul sau zbaterea repetată a pleoapei).

Cel mai tare mușchi

Care este muşchiul cel mai puternic?

Este oare mușchiul fesier mare, care, aliniind picioarele și bustul, ne  permite să stăm în picioare şi să ne ridicăm? Sau mușchiul maseter, care participă la închiderea maxilarului? În ciuda dimensiunii mici, acesta poate exercita o presiune de peste 80 kg/cm². În fața acestor doi mușchi, bicepșii brațelor noastre pălesc, fie ei chiar bine antrenați…

Tendoane sau ligamente?

Tendoanele și ligamentele sunt fâşii de țesut conjunctiv, alcătuite în principal din colagen. Marea diferență constă în funcțiile lor: ligamentul se află între două oase, cel mai des în jurul sau în interiorul articulațiilor pentru a le stabiliza, pe când tendonul se găsește între un os și un mușchi, pentru a permite prinderea acestuia din urmă. Atunci când întindem degetul mare, tendoanele ies în relief. Ba chiar pot forma o mică adâncitură triunghiulară, numită „tabacheră anatomică” (în care se așeza odinioară tutunul de prizat!).

17

Acesta este numărul mușchilor pe care îi folosim pentru a zâmbi.

43 este al celor de care avem nevoie pentru a ne încrunta!

Mușchi bonus

Unii dintre noi au mușchi care altora le lipsesc: aceștia sunt  mușchii inconstanți.

De exemplu, dacă apropiem degetul mare de degetul mic de la mână, putem observa pe fața internă a încheieturii că nu avem toti acelaşi număr de tendoane implicate în contracție și nici în încheieturile noastre! Care este cauza?

Prezența – sau absența – mușchiului palmar lung pe una sau alta sau chiar pe ambele încheieturi. După același model, dar mai puțin ieșit în evidență, peronierul al treilea este un mușchi inconstant de la nivelul piciorului.

Inserțiile tendinoase ale mușchilor abdominali mari drepți pot varia și ele între două și cinci, deci nu toată lumea are același număr de ”pătrățele” pe ”tableta de ciocolată”!

Rigor mortis

După moarte, ionii de calciu împietresc fibrele musculare și întăresc mușchii, în ciuda absenței contracției. Această rigiditate cadaverică începe, la câteva ore după deces, cu  muşchii mici ai maxilarului și ai cefei și se extinde apoi la tot corpul, inclusiv la mușchii netezi (piele „de găină”). De aceea medicina legală poate data moartea cu o precizie destul de mare. După câteva zeci de ore, punțile calcice cedează și corpul își redobândește elasticitatea.

Creșterea masei musculare

Masa volumică a muşchiului este mai mare (1,1 kg/L) decât cea a grăsimii (0,9 kg/L). Ceea ce înseamnă că un kilogram de grăsime ocupă mai mult volum decât un kilogram de mușchi. Când facem sport, volumul de grăsime scade și se formează mușchii. Aceasta poate duce temporar la creșterea greutății în timp ce silueta se îngustează!

Celulele moarte ale părului

Părul, la fel ca unghiile, are o parte vizibilă formată din celule moarte. Nu aceasta crește în lungime, ci partea internă. Fiecare fir de păr are o rădăcină și o tulpină. Mușchiul oripilator este cel care face ca părul să se ridice. Sensibil la frig și la emoţii, el este cel care provoacă reacția „piele de găină”. Astăzi, se știe că părul nostru crește în medie cu 0,3 mm pe zi!

Alte articole puteți găsi și aici.

Zapping prin științe, Ivan Kiriow și Léa Milsent

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here