5 motive să optezi pentru dieta mediteraneană
Nu este niciun secret că dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase din întreaga lume. Datorită beneficiilor sale Dieta Mediteraneană figurează în Patrimoniul Mondial UNESCO, pe Lista Reprezentativă. Bazată în special pe ulei de măsline, pește, fructe de mare și fructe uscate, acest tip de alimentație luptă împotriva multor maladii și previne un alt număr considerabil de afecțiuni posibile. Iată ce spun studiile despre efectele pozitive ale acestui stil de nutriție.
1. Dieta mediteraneană luptă contra obezității
Un studiu recent, efectuat de Institutul Catalan de Sănătate, a demonstrat că promovarea unei diete mediteraneene reușește să diminueze problema supraponderabilității în rândul copiilor între 3 și 7 ani. Înainte de a participa la studiu 83,7% dintre elevi consumau un fruct pe zi, acest procent crescând la 90,6% la finele cercetării. Urmând recomandările specialiștilor, copiii au renunțat la consumul de alimente nesănătoase, fapt benefic pentru o dezvoltare ulterioară armonioasă.
Citiți și Stilul culinar mediteranean – un mod de viață sănătos.
2. Reduce riscul apariției diabetului
Dieta mediteraneană, bogată în fructe, verdețuri și legume de sezon, este soluția perfectă pentru reducerea diabetului zaharat. Specialiștii Universității din Valencia sunt de părere că aceasta este mai mult decât o simplă dietă, ci înglobează un întreg stil de viață. Ea implică un meniu scăzut în grăsimi, unt sau sare și bogat în cereale integrale, pește, ierburi și ulei de măsline (grăsime sănătoasă), factori ce previn diabetul zaharat.
3. Reduce riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare
Folosirea peștelui albastru în alimentație, cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână, este favorabilă pentru organism. Acesta are proprietăți asemănătoare grăsimilor vegetale, care protejează organismul contra maladiilor cardiovasculare. Un meniu care abundă în verdețuri, legume și fructe reprezintă răspunsul pentru o inimă sănătoasă. Pentru un aport de antioxidanți și fibre, consumați zilnic 5 porții de legume, ca atare sau ca garnitură.
Citiți și 11 beneficii dovedite de uleiul de măsline.
4. Îmbunătățește memoria
Optând pentru acest stil culinar, nu ne menținem doar corpul sănătos, ci și mintea. Dieta mediteraneană îmbunătățește funcția cognitivă, construcțiile verbale și capacitatea de a învăța lucruri noi. Alimentele care potențează abilitățile noastre mentale sunt „fructele tari” sau „fructele uscate”, cum sunt denumite alunele, nucile, semințele, migdalele, castanele, semințele de susan etc., care abundă în vitamine, minerale și omega-3. Bune pentru creier sunt, de asemenea, legumele verzi și fructele, care conțin vitamina C și antioxidanți. Pentru variație, avem la dispoziție o paletă largă de astfel de crudități pe care le putem introduce în meniu.
5. Scade riscul de a suferi fracturi osoase
Concluzia Asociației Spaniole pentru Studiul Menopauzei este următoarea: alegerea unei diete mediteraneene scade riscul de a suferi fracturi de șold, indiferent de vârstă, dar mai ales la vârste avansate. Aportul ridicat de calciu din produsele ce compun meniul mediteranean face posibil acest lucru.
Sursă consultată: saludyhumor.com – Las 5 razones que expliqan los beneficios de la dieta mediterranea.
Mihaela Mușetescu
Citiți și Avocado – Fructul care înlocuiește cu succes o masă.