5 mai – Ziua Mondială pentru Igiena Mâinilor

Până la 80% din bolile infecţioase se transmit prin intermediul mânilor, ne informează World Health Organisation (WHO). Una dintre metodele de combatere a virusurilor, respectiv a microorganismelor este spălatul zilnic al mâinilor – proces indispensabil pentru păstrarea sănătății.

mainiPrintr-o igienă corectă a mâinilor, riscul bolilor poate scădea cu 45%, ne informează medicii. Importanța primordială a igienei este marcată de Ziua mondială pentru igiena mâinilor, care, începând cu anul 2009 se sărbătorește în fiecare an, la data de 5 mai.

Potrivit http://www.agerpres.ro, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează instituțiile și organizațiile din domeniul sănătății să se alăture acestei inițiative, care reprezintă o oportunitate pentru conștientizarea importanței igienei mâinilor pentru a reduce incidența infecțiilor.

Sloganul campaniei din acest an este “pentru a salva vieți: igiena mâinilor”. Acest îndemn se adresează celor care îngrijesc bolnavii și care trebuie să le recomande să  se spele pe mâini, la momentul potrivit și în mod correct. Dacă toate aceste mesaje ar fi receptate în mod corect, starea de sănătate a pacienților s-ar îmbunătăți în mod considerabil.

Conform www.who.int, în anul 2009, OMS a lansat o campanile la nivel mondial pentru a sublinia importanța igienei mâinilor, moment care a coincis cu a zecea marcare a programului OMS, “Clean Care is Safer Care work”, ce viza reducerea incidenței infecțiilor asociate asistenței medicale.

Pe baza studiilor existente și a colaborării cu experți în domeniu, se vor crea diverse instrumente și materiale, ce vor avea scopul de a îmbunătăți igiena mânilor.

Aceste instrumente sunt concepute pentru a ajuta la implementarea unei strategii care să crească gradul de igienă a mâinilor, ca parte a asistenței medicale. Până în prezent, peste 40 de țări s-au implicat în această campanie, ne mai informează Agerpres.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here