5 iunie – Ziua Învățătorului

0
1164

invatatorZiua de 5 iunie are o semnificație specială, fiindcă s-a născut dascălul Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului românesc. Acesta este unul dintre motivele pentru care data de 5 iunie a rămas în istorie ca fiind Ziua Învățătorului, a dascălului, care  păstorește an de an, zeci și sute de copilași.

Adoptarea Zilei Învățătorului pe 5 iunie

Conform Agerpres, la data de 9 octombrie 2007, s-a adoptat proiectul de lege privind instituirea Zilei Învățătorului pe data de 5 iunie a fiecărui an. Această dată a fost stabilită prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmând a avea un caracter educațional, național, apolitic și cultural.

Potrivit actului normativ, Ziua Învățătorului este sărbătorită în toate unitățile de învățământ de stat, particulare și confesionale din sistemul românesc, iar Ministerul Educației și alte instituții abilitate ale statului acordă premii, distincții, medalii și titluri onorifice cadrelor didactice și elevilor, pentru merite deosebite. De asemenea, în toate unitățile de învățământ au loc manifestări menite să pună în valoare tradiția și împlinirile școlii românești.

Marcate și introduce distinct în structura anului școalar 2013-2014, datele de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și 5 iunie (Ziua Învățătorului) au căpătat o semnificație aparte.

Totul s-a oficializat în urma unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, și de cei doi lideri ai sindicatelor din învățământul preuniversitar, Simion Hăncescu (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ) și Marius Nistor (Federația Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”).

Sărbătorirea zilei

Este lesne de înțeles că structura anului școlar 2014-2015 prevedea ca la data de 5 octombrie (Ziua Mondială a Educației) și pe 5 iunie (Ziua Învățătorului), unitățile de învățământ și inspectoratele școlare să desfășoare manifestări specifice, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar. Multe dintre ele au fost stabilite din timp, cei mici așteptând cu nerăbdare acest tip de activități educative, creative, originale și fascinante.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here