40 de ani fără somn

Somnul și binefacerile lui

0
295

Somnul și binefacerile lui

Somnul și binefacerile lui face parte din nevoile  de bază ale  vieții. Petrecem o treime din viață dormind, îndeplinind o nevoie de bază a unei vieți sănătoase. Studiile au arătat că somnul adecvat ajută sistemul imunitar, capacitatea de regenerare și multe altele. Somnul este un impuls atât de profund, încât oamenii îl aleg adesea în dauna somnului, remarcă firsttoknow.com.
Somnul și binefacerile lui
Somnul și binefacerile lui

O noapte bună de somn reprezintă una din binefacerile vieții, și totuși nimeni nu știe exact ce este somnul, nici măcar specialiștii în neurologie.

Aproape toți știu că avem nevoie de somn pentru a rămâne sănătoși la minte, pentru a supraviețui, dar dincolo de acestea, multe rămân învăluite în mister. Când oamenii nu dorm suficient, încep să aibă halucinații. Episoade psihotice, depresive, paranoia, demență, scăderi progresive în greutate și da, chiar moarte.

În mod surprinzător, un caz medical înregistrat în 1915 a bulversat lumea științifică. Soldatul ungur Paul Kern a supraviețuit 40 de ani fără somn. El a fost împușcat în cap de un soldat rus în timpul Primului Război Mondial și a pierdut o parte din lobul temporal. După ce s-a trezit la spital, nu a mai dormit niciodată. Profesorul universitar Ernst Frey, specialist în boli mentale și nervoase, l-a tratat, dar nu a găsit nici o cauză pentru această anormalitate.

După lăsarea la vatră, Paul Kern a lucrat într-un birou de avocatură din Budapesta. El și-a organizat viața considerând, după estimările celor care l-au tratat, că nu mai are decât luni de trăit. Se odihnea două ore pe zi, cu ochii închiși, iar noaptea citea cărți din diferite domenii. Peste 35 de ani era încă în viață.

Dincolo de acest caz extrem, un creștin se poate întreba cât ar trebui să doarmă pe noapte, după învățătura Bisericii. În Sfânta Scriptură, somnul apare ca o activitate normală, în lipsa căreia omul se resimte negativ. Mântuitorul Iisus Hristos priveghea adesea în rugăciune toată noaptea, după care călătorea sau purta de grijă mulțimilor ziua întreagă. Apostolii și ucenicii lor privegheau nopți întregi în rugăciune și cântare bisericească.

Creștinii și-au pus problema dăruirii vieții lor lui Dumnezeu

După terminarea perioadei persecuțiilor, creștinii și-au pus problema dăruirii vieții lor lui Dumnezeu, ceea ce însemna și timpul lor de somn, dacă se poate. Părinții neptici se specializaseră pe această încercare de a dormi cât mai puțin. Deloc dacă se poate, pentru a trăi de pe pământ viața Cerească. Unde Soarele cel neapus, Iisus Hristos, strălucește neîncetat celor care-L laudă neîntrerupt în Ceruri. Oricum, abuzul de somn era considerat izvor de ispite și păcate, mai ales în combinație cu lăcomia pântecelui.

Rânduiala Sfântului Paisie de la Neamț

Sf. Paisie de la Neamț considera că rânduiala somnului, în mănăstire, este de 7 ore pentru începători, 4 ore pentru monahii obișnuiți și 2 ore pentru cei desăvârșiți. La mănăstirea Neamț se găsește capul Sf. Simeon din Muntele Minunat, sărbătorit la 24 mai. Care după o asceză severă, prin darul lui Dumnezeu, a ajuns să nu mai doarmă deloc. Având în vedere că viața de mănăstire este considerată o idealizare a vieții creștine, putem lua aminte la aceste exemple.

Somnul duhovnicesc și somnul trupesc

Somnul duhovnicesc este mai condamnat decât cel trupesc în zicerile Părinților Bisericii. Împotriva lui stă virtutea trezviei, privegherii, acea stare de alertă și pregătire pentru orice lucru bun și de împotrivire pentru orice ispită. Trezvia reprezintă atenția continuă la sine. După Sf. Isihie Sinaitul, gândirea omului se așează în poarta inimii.  Focarul puterilor sufletești – și de acolo privește și ascultă gândurile hoțești aduse de diavoli. Fapt pentru care trezvia se mai numește și paza minții. Ea ne însoțește de-a lungul întregii vieți creștine, de la treapta activă, făptuitoare, până la cea contemplativă. În care omul trăiește bucuria prezenței lui Dumnezeu în viața sa și în lume.

Pr. Chirița George

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.