4 iunie în istorie

4 iunie- Evenimente

0
244

4 iunie- Evenimente

4 iunie- Știm cu toții că fiecare moment al vieții noastre are o semnificație aparte. De cele mai multe ori, când ne întrebăm ce zi sau dată este astăzi nu realizăm cu adevărat semnificația pe care o poate căpăta. Fiindcă fiecare clipă este unică, sensul și semnificația pe care o îmbracă o anumită dată poate căpăta valențe artistice, culturale, etice, religioase sau istorice.

iunieAșa cum v-am obișnuit în paginile Jurnalului Spiritual, vom așterne pe hârtie semnificația istorică a zilei de 4 iunie.

Pe data de 4 iunie 1877, s-a născut chimistul Heinrich Wieland, care a fost laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, în anul 1927.

Potrivit http://www.descopera.ro, la data de 4 iunie 1783 a fost efectuat primul zbor cu un balon de aer cald al fraţilor Montgolfier. Se pare că balonul cu aer cald este cea mai veche tehnologie de zbor dezvoltată de ființa umană.

Specialiștii ne informează că acesta are o formă aproape sferică, care pentru a pluti se foloseşte de faptul că aerul cald (din interior) are o densitate mai mică decât cea a aerului mai rece (din exterior).

Pe 4 iunie s-a născut  George Bariţiu

Anul 1812 a rămas în istorie prin faptul că la 4 iunie s-a născut George Barițiu, om politic, publicist şi istoric român, participant la Revoluţia română de la 1848 din Transilvania.

Conform Mediafax, în anul 1876, la București a fost inaugurată “Societatea Naţională de Cruce Roşie a României”.

La data de 4 iunie 1890, s-a născut filosoful și publicistul Nae Ionescu (printre operele sale enigmatic se numără “Roza vânturilor”, “Curs de metafizică”, “Curs de istoria logicii”.

În anul 1904 s-a născut Ioan Massoff, teatrolog și prozator, iar în anul 1918 s-a stins din viață actrița Aristizza Romanescu, una dintre personalităţile artei dramatice româneşti.

Scena Teatrului Național din București și cea din Iași a fost gazda pieselor jucate de Aristizza Romanescu, după cum urmează: Ovidiu de Vasile Alecsandri, O scrisoare pierdută, O noapte furtunoasă de I.L. Caragiale, în Romeo şi Julieta, Othello şi Macbeth de W. Shakespeare, Tartuffe de Molière.

Pe 4 iunie s-a stins din viaţă Gheorghe Dima

Data de 4 iunie 1925 capătă o conotație negativă, odată cu stingerea din viață a compozitorului Gheorghe Dima.

În anul 1971, a încetat din viață Lukacs Győrgy, filosof, estetician şi istoric literar, iar în anul 1998 Spitalul de urgenţă Floreasca a găzduit prima intervenție pe cord deschis.

Sursa mai sus amintită ne informează că în anul 2001, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic o monedă din aur cu valoarea nominală de 1.000 lei.

În anul 2002, a încetat din viață Ninetta Gusti, o venerabilă actriță de teatru și film („Operaţiunea Monstrul)”.

Alexandra G.

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here