4 februarie în istorie

0
380
4 februarieFiecare zi, fiecare clipă, fiecare secundă are o semnificație aparte pentru existența umană.

Fie că s-a născut sau a trecut în neființă o personalitate remarcantă din cultură, literatură, artă sau istorie, fie că a avut loc un eveniment de o importanță majoră, semnificația zilei de 4 februarie va fi redată în rândurile de mai jos.

Astfel, în 1789, George Washington a fost ales, de către Colegiul Electoral, primul preşedinte al SUA, iar 1544 Filip Moldoveanul a tipărit, la Sibiu, „Catehismul românesc”.

Conform http://www.mediafax.ro, poetul Vasile Cârlova s-a născut la data de 4 februarie 1809, iar în 1849 a încetat din viaţă Costache Conachi, unul dintre cei mai reprezentativi poeţi ai începuturilor literaturii române.

Anul  1861 a rămas în istorie fiindcă în Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia şi Louisiana au decis înfiinţarea Confederaţiei Statelor Americii.

Potrivit aceleeași surse, poetul francez Jacques Prevert (m. 11 aprilie 1977) s-a născut la data de 4 februarie 1900.

In anul 1902 s-a născut  aviatorul Charles A. Lindberg care, care la data de 20-21 mai 1927 acesta a realizat primul zbor New York-Paris (m. 26 august 1974).

Astronomul Clyde W. Tombaugh s-a născut la aceeași dată, în anul 1906, iar în 1930 a descoperit planeta Pluto (m. 1997). Tot în 1906, la Constanța, s-a născut Nicolae Georgescu-Roengen, economist şi matematician, membru de onoare al Academiei Române.

În 1910 s-a născut  Alfred Mendelsohn, compozitor, dirijor şi pedagog, iar în 1926 s-a născut Tudor George, poet şi traducător („Balade singaporene”, „Ierbarul amorului”).

Pictorul şi sculptorul Constantin Piliuţă s-a născut în 1929; iar în 1932 s-a născut Mioara Avram, personalitate de renume a lingvisticii româneşti.

În 1934, echipajul român de bob, de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu) cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia.

În anul 1947,  Ministrul de Externe al Marii Britanii a semnat Tratatul de pace cu România; în 1948 a fost semnat Tratatul de prietenie, colaborare şi asistenţă mutuală româno-sovietic, care consacra satelizarea României de către URSS.

În 1974 a încetat din viaţă compozitorul şi pianistul Mihail Andricu, membru al Academiei Române, considerat unul dintre întemeietorii şcolii muzicale simfonice de inspiraţie folclorică din ţara noastră.

În anul 2001 a  încetat din viaţă compozitorul francez de origine română, Iannis Xenakis. El şi-a pus amprenta asupra muzicii contemporane prin folosirea în special a efectelor electronice şi a teoriilor matematice.

În 2002 a încetat din viaţă scriitoarea elveţiană de limbă germană, originară din România, Aglaja Veteranyi („De ce fierbe copilul în mămăligă”, „Raftul cu ultimele suflări”).

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.