30 de zile fără soare: cea mai lungă perioadă din ultimele trei decenii

0
440

fără soareO rază de soare în viața fiecăruia dintre noi înseamnă foarte mult pentru starea noastră mentală, și nu numai. Soarele este de departe cea mai importantă sursă de energie pentru noi, motiv pentru care cu toții ne dorim ca în fiecare dimineață să ne trezim cu o stare de spirit excelentă. Fara soare, insa, lucrurile stau diferit…

De aceea, o zi fără soare este o zi lipsită de speranță și energie.

˶Zilele fără soare, însoţite frecvent de scăderea presiunii atmosferice, pot favoriza depresiile sezoniere, întâlnite şi la persoanele care muncesc în interior, la lumină artificială, şi ies afară doar seara sau noaptea˝, ne informează dr. Rodica Năstase, şef de secţie la Spitalul de Psihiatrie “Al. Obregia”.

Potrivit informațiilor primite de la meteorologi, de 30 de zile, locuitorii Bucureștiului nu au mai văzut lumina soarelui, până astăzi, 12 decembrie.

Aceasta este cea mai lungă perioadă de acest gen din ultimele trei decenii, aspect care ne duce imediat cu gândul la următoarea întrebare: un interval atât de lung cu vreme mohorâtă are un impact negative asupra sănătății?

“Pentru multă lume, trecerea de la un anotimp la altul sau zilele fără soare dau majorităţii populaţiei o modificare a dispoziţiei.

În limbajul de toate zilele, oamenii îi spun astenie. De fapt, este vorba despre modificări biochimice care se petrec la nivelul metabolismului celular şi care constau, în special, într-un dezechilibru al melatoninei, substanţă care este direct implicată în menţinerea unei dispoziţii optime. Acest dezechilibru este favorizat şi de zilele fără soare, dar şi de izolarea în casă sau la birou în faţa computerului, a televizorului cât este ziua de mare, indiferent dacă afară este sau nu soare”, mai reliefează dr. Rodica Năstase.

Conform explicațiilor date de medici, condițiile meteorologice se află în strânsă relație de interdependență cu starea de spirit a noastră: fie că vorbim de depresii sezoniere pe de o parte, fie de depresii deja acutizate, pe de altă parte.

“Sunt anumite boli care, primăvara şi toamna, se agravează, fiind vorba, printre altele, despre ulcere, gastrite, reumatism şi, bineîneţeles, anumite suferinţe psihice. Condiţiile meto, nu norii ca atare, ci şi alte fenomene, precum scăderea presiunii atmosferice, concură pentru instalarea unei stări depresive sezoniere”, a conchis dr. Năstase.

Prof. dr. Dan Prelipceanu, șeful catedrei de psihiatrie de la Facultatea de Medicină din București, a declarat pentru http://www.dcnews că vremea urâtă poate afecta sănătatea.

”În țările nordice, unde astfel de intervale cu cer acoperit sunt mult mai lungi, există o rată mai mare a depresiei și a sinuciderilor. În cazul nostru, vorbim doar de câteva săptămâni. Este clar că majoritatea populației resimte un disconfort, probabil că unele persoane mai sensibile sunt afectate, în ceea ce privește randamentul și tonusul psihic. Nu s-au făcut studii, deci nu există date, dar este posibil ca stările depresive să se actualizeze, sub influența lipsei de lumină solară, pe un interval mai lung de timp”, a declarat prof. Prelipceanu.

Specialiștii concluzionează că , date fiind seriile de zile noroase din ţările nordice, acolo fost inventate şi funcţionează remedii cum ar fi dispozitivele de reflexie a razelor solare şi de concentrare a acestora în spaţii deschise unde oamenii vin şi stau câteva ore pe zi.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here