29 iulie-Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!

0
181

29 iulie-Ziua Imnului Naţional al României – Deşteaptă-te, române!. Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită an de an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deşteaptă-te române!” ar fi fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Adevărul este că actualul imn nu a fost cântat pentru prima dată în Râmnicu Vâlcea ci în Braşov dar se pare că aproape nimeni nu doreşte să fie restabilit adevărul istoric… Dovezi se află cu duiumul la Muzeul Primei Şcoli Româneşti din Şcheii Braşovului….

    Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr.99/1998, bazată pe o notă de fundamentare insuficient documentată şi din punct de vedere istoric, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
      Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr.12/1998 emise de BNR.
       La originea imnului naţional al României se află poemul patriotic „Un răsunet”, scris de Andrei Mureşanu şi publicat pentru prima dată în numărul 25 din 21 iunie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, pe o melodie culeasă de George Ucenescu, dascăl la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Braşovului, după o veche priceasnă bisericească („Din sânul maicei mele”)  şi nu de Anton Pann, cum greşit s-a propagat în spaţiul public şi în legea menţionată mai sus… Printre altele, Pann nu mai era demult în Braşov, de câţiva ani buni, pe vremea când Mureşanu scria Un răsunet…Trebuie menţionat faptul tot George Ucenescu a fost cel care a dat actualului imn naţional de stat titlul după primul vers „Deşteaptă-te române” al poemului Un Răsunet.

      Conţinutul profund patriotic şi naţional al poeziei a fost de natură să însufleţească numeroasele adunări ale militanţilor paşoptişti, pentru drepturi naţionale, mai ales din Transilvania. A fost intonat în timpul războiului de independenţă (1877-1878), în primul război mondial şi la Marea Unire din 1918.A fost, de asemenea, intonat în cel de-al doilea război mondial.

         „Deşteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol.A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Braşov, din 15 noiembrie 1987 şi în timpul Revoluţiei din decembrie 1989.Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, „Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003.Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este „Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Surse:

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/07/29/ziua-imnului-national-al-romaniei–151610

http://www.dacoromania-alba.ro/nr36/scurt_istoric.htm

http://www.istorie-pe-scurt.ro/povestea-inmului-national/

https://identitatea.ro/astazi-29-iulie-ziua-imnului-national-al-romaniei/

https://www.sn-seap.ro/stiri/29-iulie-ziua-imnului-national-desteapta-te-romane/

https://www.agerpres.ro/documentare/2018/07/29/ziua-imnului-national-al-romaniei–151610

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here