25 mai – Ziua internațională a copiilor dispăruți

0
275
copiiTot mai des auzim vorbindu-se în jurul nostru despre evenimente mai puțin fericite, cum ar fi dispariția sau răpirea copiilor. Potrivit vicepreședintelui Viviane Reding, comisarul pentru justitie, drepturi fundamentale și cetățenie, „fiecare copil dispărut înseamnă o tragedie și trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a preveni astfel de tragedii”.

 

Data de 25 mai a rămas întipărită în mintea umană ca fiind Ziua internațională a copiilor dispăruți. Pentru a marca această zi, s-a organizat un eveniment de tipul meselor rotunde, în care vor fi răspândite mesaje de solidaritate către familiile acestora. Astfel, pe străzile marilor orașe vor fi înălțate baloane colorate, ca semn al speranței și solidarității.

Simbolul acestei zile este floarea de „nu-mă-uita” (Myosotis sylvatica), din pricina numelui ei dar și din cauza abundenței acesteia în luna mai. De aceea, la 25 mai, organizațiile care se ocupă de manifestările din această zi obișnuiesc să distribuie populației aceste flori (fie naturale, fie artificiale), ne informează Agerpres.

Așa cum probabil ați intuit, Ziua internațională a copiilor dispăruți este comemorată și în țara noastră.

Începând cu anul 2002, Salvați Copii România este membru asociat în cadrul Federației Europene pentru Copilul Dispărut, Exploatat Sexual — Missing Children Europe, se arată pe interferente.ro.

Câteva programe de informare, prevenire și intervenție în cazurile de dispariție și exploatare sexuală a copiilor se află pe lista priorităților celor 28 de organizații neguvernamentale din cele 19 țări membre ale Uniunii Europene și Elveția.

Conform www.salvațicopiii.ro, organizația Salvați Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției Române, marchează în România Ziua internațională a copiilor dispăruți prin activități de informare și sensibilizare a elevilor, părinților, profesorilor și opiniei publice în legătură cu numărul sporit de dispariții voluntare în rândul copiilor.

Cui ne putem adresa în aceste cazuri?

Putem apela cu ușurință numărul european pentru copii dispăruți – 116 000 – un număr gratuit pentru orice apelant, operațional 24/24, activ în 10 state membre ale Uniunii Europene (România, Belgia, Franța, Italia, Grecia, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia și Slovacia).

Unde mai este celebrată o astfel de zi?

Un astfel de eveniment a fost lansat la inițiativa Organizației „Copiii dispăruți”  la nivel internațional, respectiv cea a  Crucii Roșii Internaționale. Așadar, pe fondul înmulțirii alarmante a cazurilor de dispariții în rândul copiilor, în anul 1986 au început să fie demarate astfel de acțiuni.

Potrivit informațiilor emise de www.missingchildreneurope.eu, prima zi europeană a copiilor dispăruți a fost organizată în 2002, la inițiativa organizației britanice „Child Focus”, patronată de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord și a organizației olandeze „Vermist”.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Ziua internațională a lumânărilor aprinse

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.