23 mai – Ziua mondială a broaștelor țestoase

0
533

Data de 23 mai a rămas întipărită în mintea întregii omeniri ca fiind Ziua mondială a broaștelor țestoase, o specie aflată pe cale de dispariție.

testoaseAșa cum notează toate materialele de profil, broaştele țestoase sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani, cu mult dinaintea dinozaurilor. În ciuda faptului că au o capacitate de adaptare puternică, au ajuns o specie pe cale de dispariție. Acest aspect este cauzat de faptul că ele necesită condiții speciale de viață, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume.

Conform http://www.agerpres.ro, viața acestei specii de broaște depinde foarte mult de mediul în care trăiește, care-și pune amprenta asupra temperaturii corporale și a duratei de viață. Țestoasele nu pot supraviețui frigului și nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la ora actuală în lume, le scurtează media de viață.

Rata scăzută a vieții acestor animale se află în relație de interdependență cu mediul și modul în care acestea cresc. Mediul artificial, temperatura și mâncarea au devenit mult prea puțin potrivite pentru a conferi un bun trai țestoaselor.

Factorul uman a intervenit în evoluţia speciei

În afara naturii, și factorul uman a intervenit în modalitatea de evoluție a acestei specii. Astfel, în momentul în care a dispus vânarea lor în scop culinar, s-a produs delcinul. Totodată și utilizarea lor ca animale de companie, izolate în diverse grădini zoologice sau folosite în diverse industrii, au contribuit din plin la fenomenul dispariției țestoaselor.

Specialiștii ne informează că Ziua mondială a broaștelor țestoase a fost inițiată în anul 2000, de către American Tortoise Rescue (ATR) –  este o societate non-profit înființată în anul 1990 pentru a asigura protecția tuturor speciilor de broască țestoasă.

Potrivit sursei menționate anterior, ATR oferă adăpost permanent pentru broaște țestoase abandonate și pierdute, precum și cele care sunt confiscate ca urmare a aplicării legii și necesită locuințe temporare.

American Tortoise Rescue a salvat peste 3.000 de broaște țestoase de apă sau de uscat, de la începuturile activității sale, se arată pe www.tortoise.com.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

Alte articole din aceeaşi categorie puteţi citi aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.