21 iunie 2019-Solstiţiul de vară (ora ora 18:54 – ora României)

0
267

21 iunie 2019-Solstiţiul de vară (ora ora 18:54 – ora României) (ziua cea mai lungă, noaptea cea mai scurtă), începutul verii astronomice. În 21 iunie, în emisfera nordică soarele ajunge în zenit şi nu mai apune la cercul polar. Această zi marchează solstiţiul de vară în emisfera nordică şi solstiţiul de iarnă în emisfera sudică. Este ziua anului cu lumina zilei cea mai lungă în emisfera nordică, şi cea mai scurtă în emisfera sudică.

 

       Totodată, în credinţa populară se spune că solstiţiul de vară este favorabil unor magii puternice, care îşi pot pune amprenta pozitivă asupra unor schimbări în dragoste, prosperitate sau sănătate. În astronomie, se numesc solstiți cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și de axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului.

         În cele două momente ale anului unghiul făcut de razele soarelui cu orizontul la amiază este cel mai mare (vara) sau cel mai mic (iarna) din an. Variația acestui unghi în cursul anului se explică prin aceea că axa de rotație a Pământului nu este perpendiculară pe orbita lui.

         În jurul datei de 21 iunie (cel mai adesea), sau 22 iunie, în emisfera nordică are loc solstițiul de vară, adică începutul verii astronomice; în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă. Simultan, în emisfera sudică are loc solstițiul de iarnă, adică începutul iernii astronomice, când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime (la sud de cercul polar de sud soarele nu răsare și se află la unghiul maxim sub orizont).

Surse:

https://www.astro-urseanu.ro/solstitiu_vara.html

https://www.dcnews.ro/solstitiu-de-vara-21-iunie-tradi-ii-i-obiceiuri_597833.html

https://a1.ro/news/inedit/solstitiul-de-vara-2018-ziua-soarelui-credinte-populare-si-ritualuri-ce-este-bine-sa-faci-la-final-de-iunie-pentru-noroc-in-dragoste-id773230.html

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.