21 august- Ziua Medicinei Militare

0
94

21 august- Ziua Medicinei Militare. Ziua medicinei militare este marcată la 21 august, aceasta fiind data la care, în anul 1862, prin Înaltul Decret Domnesc nr. 4629, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, constituindu-se, astfel, un element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.

Încă din anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc. În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, medic român de origine franceză, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie. În anul 1857, Carol Davila era inspector general al Serviciului Sanitar Militar, iar în Războiul pentru Independenţă (1877-1878), a condus serviciul militar al armatei. Începând cu anul 1860, Serviciul Sanitar Militar s-a subordonat numai autorităţii militare. Promulgarea, prin Înaltul Decret nr.1125/15 aprilie 1882, a „Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei”, precum şi elaborarea „Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a „Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată” au creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.
Istoria medicinei militare se suprapune cu istoria militară a poporului român, personalul sanitar al Armatei Române implicându-se în momentele cruciale ale istoriei: Războiul de Independenţă (1877-1918), Războiul de reîntregire naţională (1916-1918), cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi în zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forţelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operaţii din lume, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Armatei României. În anul 1900, s-a înfiinţat Societatea Ştiinţifică a Corpului Sanitar Militar Român şi Revista Sanitară Militară, iar în iulie 1921 a avut loc primul Congres de Medicină şi Farmacie Militare la Bruxelles, la care România a participat cu un raport asupra organizării Serviciului Militar şi a legăturii sale cu Crucea Roşie.
În 1945, s-a constituit Direcţia Superioară Sanitară – Farmaceutică.După o serie de alte reorganizări, în anul 1990 a luat fiinţă Inspectoratul General Medical, în 1993 – Direcţia Medicală, în 1999 – Direcţia Asistenţă Medicală, iar din 2004 – Direcţia Medicală. Direcţia Medicală este structura centrală de specialitate a Ministerului Apărării Naţionale care are ca principale domenii de activitate elaborarea politicilor şi a reglementărilor privind asistenţa medicală, asistenţa sanitar-veterinară şi inspecţia sanitară şi sanitar-veterinară de stat, planificarea, programarea, standardizarea şi interoperabilitatea în domeniul medical, asistenţa farmaceutică şi logistică medicală, statistica şi informatica medicală precum şi expertiza medico-militară’. La mulţi ani tuturor ce desfăşoară actul medical, purtând uniforma Armatei României!…

Surse:
Calendarul Tradiţiilor Militare
https://www.armataromaniei.ro/blog/58546/21-august-ziua-medicinei-militare
https://directiamedicala.mapn
https://www.agerpres.ro/documentare/2018/08/21/ziua-medicinei-militare–162528

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here