200 de copii în Tabăra „Aripi de înger“

0
158

afis3Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“ al parohiei Săvineşti 2, Protopopiatul Roznov, judeţul Neamţ, a găzduit, în perioada 17-26 august 2013, Tabăra de creaţie „Aripi de înger“, ediţia a VIII-a, după cum aflăm din Ziarul Lumina. În primele zile, la activităţi s-au alăturat 36 de tineri din Germania, China şi Hong Kong. Tabăra se va încheia astăzi, prin festivitatea de premiere la care vor participa, pe lângă cei implicaţi, reprezentanţii instituţiilor partenere.

Parohia Săvineşti 2 din Protopopiatul Roznov a găzduit, timp de zece zile, o tabără de creaţie, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Partenerii taberei au fost: filiala Săvineşti a Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ (FSS) a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Primăria Săvineşti, Consiliul Local Săvineşti, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Neamţ, revista „Jurnal Spiritual”, precum şi numeroşi credincioşi, care au sprijinit financiar activitatea taberei. Masa de prânz gratuită a fost oferită la Centrul social „Popasul iubirii milostive“ al parohiei Săvineşti. „Primul obiectiv al taberei a fost acela de a socializa. Ne-am dorit să scoatem tinerii din casă, de la computer, să se împrietenească unii cu alţii şi să socializeze. Tinerii trebuie să descopere frumuseţea prieteniei pe care, mai târziu, o pot cultiva în viaţa lor. Cel de-al doilea scop al taberei este acela de a învăţa din armonia culorilor, din fumuseţea cromatică înconjurătoare. Al treilea scop al taberei este cel catehetic“, a spus pr. paroh Petru Munteanu.

„Considerăm că activitatea noastră face parte din lucrarea lui Dumnezeu“

afis 1Tabăra de creaţie „Aripi de înger“, ediţia a VIII-a, de la Săvineşti a adunat anul acesta tineri din cadrul Young Menâs Christian Association (YMCA) din Nürnberg. Ei au derulat activităţi recreative pentru cei 200 de copii din tabără. „Observăm cu bucurie că, pe an ce trece, vin din ce în ce mai mulţi copii, numărul ridicat de participanţi arătând că este o tabără frumoasă. Simţim că nu există diferenţe între copii. Ei vin cu multă bucurie, mai ales că se bucură de un program minunat. Am rămas profund impresionat de felul în care aceştia încearcă să se concentreze, pentru a picta cât mai atent şi cât mai frumos. M-a impresionat faptul că, deşi nu cunosc limba celorlalţi, germana, chineza sau româna, tinerii au intrat într-un dialog care trece dincolo de limbaj şi care ţine mai mult de starea vieţii şi a iubirii. Ştim că această experienţă pe care au avut-o în tabără va fi mărturisită cu trecerea timpului, împărtăşind-o şi altora“, a mărturisit Michael Götz, secretarul Young Men’s Christian Association (YMCA) din Nürnberg – Germania. „România este unul dintre locurile în care ne-am dorit să ajungem. Considerăm că activitatea noastră face parte din lucrarea lui Dumnezeu. Ne simţim foarte apropiaţi de aceşti copii, pentru ca nu suntem cu nimic diferiţi faţă de ei. Ne folosim inima şi zâmbetul ca să ne apropiem de ei. Chiar dacă suntem din ţări diferite, aparţinem aceleiaşi lumi şi totul este posibil dacă acţionezi din inimă“, a declarat Candice Wong, din cadrul Young Menâs Christian Association (YMCA) din Nürnberg. Prof. de istorie Eugenia Ciutac, de la Liceul Teoretic Măgdăceşti, Raionul Criuleni – Republica Moldova, a venit împreună cu un grup de copii la Tabăra „Aripi de îngeri“ de la Săvineşti. Tabăra reprezintă pentru cei de dincolo de Prut un prilej de a cunoaşte mai bine locurile frumoase din patria mamă. „Am ajuns la Săvineşti cu un grup de copii din familii cu venituri financiare mici şi vulnerabile din punct de vedere social. Părintele Petru Munteanu a avut grijă de noi, sprijinind pe toţi copiii veniţi din Republica Moldova în tabără. Ne-am dorit ca ei să aibă posibilitatea de a vedea lumea şi să cunoasca de unde vin şi cine sunt“, a mărturisit prof. de istorie Eugenia Ciutac.

Şcoala din Săvineşti, redată comunităţii

afis 2Tabăra „Aripi de înger“ de la Săvineşti are loc în acest an, pentru prima dată, la Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“, unde a funcţionat Şcoala Generală. „Mă leagă foarte multe amintiri de această şcoală. Aici, în anul 1947, îmi începeam studiile ca elev în clasa I. Din câte ştiu de la părinţii mei, această şcoală a fost construită în 1930, una din contribuţiile mari pentru înfiinţarea acesteia aparţinând bunicului meu, Sandu Gheorghe Pintilie, care era tâmplarul şi dulgherul comunei. După toţi aceşti ani, am avut bucuria să păşesc din nou pragul acestei şcoli, de această dată pentru a-mi aduce nepoţelul la tabără“, a amintit Florin Sandu. Centrul de servicii sociale „Samariteanul milostiv“ va avea o grădiniţă cu orar prelungit, având susţinerea Asociaţiei „Ursula Honeck“. Totodată, în parteneriat cu Primăria Săvineşti, se va înfiinţa un cămin de bătrâni. Copiii care au participat la tabăra de la Săvineşti ne-au mărturisit că s-au simţit bine în timpul tuturor activităţilor pe care le-au organizat. „La această tabără mi-am făcut noi cunoştinţe, relaţionez cu oameni din alte ţări şi îmi perfecţionez limba. Cel mai bine m-am înţeles cu tinerii din Germania, pentru că sunt foarte deschişi şi amabili“, a spus Lupaşcu Lăcrămioara, din Basarabia. „Am încercat să pictez chipul Mântuitorului Hristos, dar şi al unor sfinţi. Am avut parte de zile minunate, în care m-am jucat, am făcut drumeţii ş.a.“, a declarat Mihai Stan.

Sursa: basilica.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.