Într-un mod simbolic, la începutul lunii martie, întreaga omenire se bucură de venirea primăverii, apariția ghioceilor sau a toporașilor; de o atmosferă de basm, dacă ar fi să o descriem într-un cuvânt.
Astfel, cultura și civilizația lumii acordă o semnificație aparte acestei perioade din an. În afara simbolisticii deja arhicunoscute, luna martie se mai bucură și de câteva semnificații istorice, religioase, culturale sau artistice.
În cele ce urmează vom așterne câteva rânduri legate de semnificația istorică a zilei de 2 martie.
De pildă, în anul 1716 a apărut prima lucrare semnată Dimitrie Cantemir și intitulată “Descriptio Moldaviae”, iar în 1870, la București, a apărut revista științifică și literară “Columna lui Traian”, sub îndrumarea lui Bogdan Petriceicu Haşdeu.
Poetul, dramaturgul și eseistul Radu Gyr (Radu Demestrescu) s-a născut la 2 martie 1905; în 1942 s-a născut romancierul britanic John Irving.
Potrivit http://www.mediafax.ro, în anul 1939 a încetat din viaţă arheologul şi egiptologul Howard Carter, care, în 1922, a descoperit mormântul faraonului Tutankamon.
Marocul își declară poziția de independență față de Franța la data de 2 martie 1956.
Semnificația zilei de 2 martie este legată și de constituirea primului zbor al prototipului supersonic franco-britanic „Concorde”, în anul 1969.
Actorul, cântărețul, chitaristul și compozitorul american Jon Bon Jovi (John Francis Bongiovi Jr.) s-a născut la data de 2 martie 1962, la la Perth Amboy, New Jersey.
În anul 1992, Republica Moldova a devenit membră a Organizației Națiunilor Unite.
În 2004, a avut loc ceremonia de decernare a premiilor Oscar ce a atins o audienţă record. Explicaţia a fost succesul la public al „Stăpânului inelelor”, care din marele favorit s-a transformat în marele câştigător.
Aspectele reliefate mai sus surprind cele mai importante evenimente ce au avut loc în lume, la data de 2 martie. Fiecare zi, fiecare clipă, fiecare secundă a vieții noastre aduce cu sine un semn și o semnificație aparte, un zâmbet sau o stare de spirit pozitivă sau negativă, uneori.
Alexandra Gîrbea
Jurnal Spiritual