2 martie 1966. S-a născut actriţa Emilia Popescu

0
436

2 martie 1966 . S-a născut actriţa Emilia Popescu. Mama sa, Malu Iosif a fost balerină, acum coregraf colaborator al trupei lui Dan Puric, iar tatăl său, Emil Popescu, a fost actor la operetă. Aceasta a absolvit, în 1988, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, din Bucureşti, clasa profesorilor Olga Zamfirescu şi Florin Zamfirescu.

          A debutat în 1985 în filmul Moromeţii, în rolul Ilincăi. A avut un mare rol în piesa Străini în noapte, în regia lui Radu Beligan.

          Emilia Popescu ar fi fost cu siguranţă una dintre cele mai mare vedete ale Hollywood-ului şi ale Broadway-ului dacă se năştea în Statele Unite ale Americii. Din fericire pentru noi, ea s-a născut la Bucureşti şi este mulţumită că harul ei special îi poate bucura pe românii iubitori de Artă. Din partea lor, Emilia primeşte, în fiecare an, un Oscar. Imaginar, dar din suflete…

          Emilia Popescu se numără printre actorii care au avut norocul unui debut fulminant. Nu avea decât 21 de ani când a filmat pentru pelicula „În fiecare zi mi-e dor de tine” (regia Gheorghe Vitanidis), în care a avut un rol principal solicitant care a pus-o la „treabă”: a cântat, a dansat, a fost pusă faţă-n faţă cu adevăraţi monştri sacri ai scenei şi ecranului românesc şi… a uimit o lume întreagă!

         După absolvire a intrat în trupa Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din Capitală, unde a debutat cu piesa „Câinele grădinarului”’ de Lope de Vega, regia Florian Pittiș.

          Au urmat: „Meditațiile Ritei” de Willy Russel (1989), „Arsenic și dantelă veche” de Otto Joseph Kesselring (1991), „Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare, regia Liviu Ciulei (1991), „Deșteptarea primăverii” de Frank Wedekind, regia Liviu Ciulei (1991), „A șaptea poruncă” de Dario Fo (1993), „Poveste de iarnă” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1994), „Suită de crime și blesteme” de Euripide, regia Alexandru Dabija (1994), „Trei surori” de A.P. Cehov (1995), „Julius Caesar” de William Shakespeare, regia Alexandru Darie (1995), „Cafeneaua” de Sam Bobrik, regia Horațiu Mălăele (1997), „Libertinul” de Eric Emmanuel Schmitt (1998), „Tango” de Slawomir Mrozek (2001).

        Începând cu stagiunea 2002-2003 a devenit actriță a Teatrului de Comedie unde a jucat în spectacole precum „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare în regia lui Gelu Colceag (2003), „Marlene” de Pam Gems în regia Cătălinei Buzoianu (2004), „Chirița of Bârzoieni” după Vasile Alecsandri, în regia Iarinei Demian (2004), „Casa Zoikăi” de Mihail Bulgakov, în regia lui Alexandru Tocilescu (2009), „Cui i-e frică de Virginia Woolf” de Edward Albee, în regia lui Gelu Colceag (2010), „Pescărușul” de A.P. Cehov, regia Claudiu Goga (2013).

           A jucat și pe scena Teatrului Național în „Jocul ielelor” regia Claudiu Goga (2007), dar și pe scena Teatrului Metropolis, în „Sex de Rob” de Graaf, regia Claudiu Goga (2013).

       A avut un rol memorabil, alături de Florin Piersic, în piesa „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, dar și în piesa „Un bărbat pentru Sara” de Sam Bobrick, regia Claudiu Goga (2014).

         Emilia Popescu a fost nominalizată la categoria „Cea mai bună actriță în rol secundar” pentru rolul Alla Vadimovna din „Casa Zoikăi”, la ediția 2010 a Galei Premiilor UNITER. Din filmografia ei: „Moromeții” (1985), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), „Liliacul înflorește a doua oară” (1989), „Divorț din dragoste” (1992).

         A jucat în numeroase spectacole de teatru și de divertisment la televiziune, în 2005 a făcut parte din distribuția serialului de televiziune „Agenția matrimonial” în regia lui Gelu Colceag. A fost câțiva ani în juriul emisiunii de divertisment TV „Dansez pentru tine”.

           Emilia Popescu a fost decorată de Președinția României, la 13 decembrie 2002, cu Ordinul național Pentru Merit în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

         A fost căsătorită cu muzicianul Ionuț Ștefănescu, împreună cu care are o fiică, Maria.

Surse:

http://www.tnb.ro/ro/emilia-popescu

https://www.mediafax.ro/cultura-media/interviu-cu-actrita-emilia-popescu-am-fost-atat-de-indragostita-incat-am-atins-cerul-incat-zburam-17239744

http://www.tvr.ro/emilia-popescu-sub-lumina-reflectoarelor-pe-scena-vietii_22004.html#view

http://www.cinemarx.ro/persoane/Emilia-Popescu-63306.html?biografie

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.