2 mai – Ziua naţională a tineretului în România

0
639

2 mai – Ziua naţională a tineretului în România. Ziua Naţională a Tineretului este sărbătorită în fiecare an, la 2 mai. Proiectul legislativ privind decretarea acestei zile a fost iniţiat în anul 2004, de către 15 deputaţi reprezentând toate formaţiunile politice parlamentare. La 5 octombrie 2004, legea a fost adoptată de plenul Camerei Deputaţilor, aceasta fiind şi Camera decizională. Astfel, conform Legii nr.425/25 octombrie 2004, ziua de 2 mai a devenit Ziua Naţională a Tineretului.

Cu prilejul acestei zile, sunt organizate şi prezentate, prin mijloacele de informare în masă, activităţi sociale, culturale, artistice şi sportive care vizează domeniile de interes ale tineretului. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale care au atribuţii în domeniul tineretului acordă sprijin material, financiar şi organizatoric evenimentelor prilejuite de marcarea acestei zile.

         De asemenea, legea prevede ca Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să difuzeze, în perioada 26 aprilie-2 mai, emisiuni despre problematica tineretului. Începând din 2016, anual, un oraş din România primeşte titlul de Capitala Tineretului din România. Capitala Tineretului din România funcţionează pe principii similare cu Capitala Europeană a Tineretului, fiind un program naţional destinat tinerilor, având ca scop dezvoltarea ecosistemelor de tineret din zonele româneşti, în general, şi din mediul urban, în mod special. Desemnarea acestui oraş se face în urma unui concurs de concepte, iar oraşul respectiv este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, pentru a implementa iniţiativele din dosarul de candidatură.După Timişoara și Bacău, Baia Mare a fost capitală a tineretului în România. Oraşul Iaşi a a fost desemnat Capitala Tineretului din România, în perioada 2 mai 2019 – 1 mai 2020.

Surse:

https://www.amosnews.ro/2-mai-ziua-nationala-tineretului-2018-05-01

http://www.romaniacurata.ro/2-mai-ziua-nationala-a-tineretului-traseist/

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2017/05/02/ziua-nationala-a-tineretului-03-40-56

https://www.ftmb.ro/2-mai-ziua-nationala-tineretului/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.