S-a întâmplat în 28 ianuarie 1990

0
94

S-a întâmplat în 28 ianuarie 1990: În zilele de 28 şi 29 ianuarie, a avut loc un miting în Piaţa Victoriei din Bucureşti, organizat de PNŢCD, PNL, PSDR şi diferite asociaţii (însoţit de busculade între adversarii şi adepţii FSN), în cadrul căruia s-a cerut ca FSN şi Guvernul provizoriu condus de Petre Roman să se retragă, locul lor urmând a fi luat de un Guvern alcătuit din reprezentanţi ai partidelor politice active. S-a contestat dreptul FSN de a participa la alegerile generale din 20 mai. A doua zi (la 29 ianuarie) a avut loc (tot în Bucureşti) o demonstraţie favorabilă FSN, însoţită de blocarea, de către manifestanţi, inclusiv mineri din Valea Jiului, a sediului PNŢCD. Premierul Petre Roman a intervenit pentru potolirea demonstranţilor.

        În 28-29 ianuarie 1990, Bucureştiul a fost scena unor teribile întâmplări. Nebăgat în seamă până la 22 decembrie, televizorul devenise între timp un fel de membru cu drepturi depline în fiecare familie. Dar „poporul” nu s-a mai mulţumit să fie doar spectator la facerea deciziei politice prezentată ceasuri întregi pe micul ecran. Hotărârea liderilor FSN de a participa la alegeri şi reacţia Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat a încins spiritele şi a coborât mulţimile în stradă.Manifestaţia fusese declanşată de anunţul, făcut câteva zile mai devreme, privind transformarea Frontului Salvării Naţionale în partid politic şi intrarea acestuia în prima cursă electorală de după căderea regimului comunist.Din punctul de vedere al opoziţiei, dar şi al şanselor reale pentru democratizare într-o ţară abia ieşită din comunism, situaţia atinsese un punct critic. FSN, care fusese înfiinţat în zilele Revoluţiei din decembrie 1989, era practic organul de conducere care controla totul: armata, forţele de ordine, economia, mass-media, justiţia, pârghiile politice existente. Or, transformarea acestuia în partid, deşi Ion Iliescu promisese anterior că aşa ceva nu avea să se întâmple, făcea tot mai actual riscul ca România să plonjeze în zona gri. O zonă a statelor cu un partid mare şi dominant şi cu o opoziţie de faţadă.
     Pe acest fond, ţărănişii, liberalii, social-democraţii (vorbim aici de cele trei partide istorice reînfiinţate în zilele Revoluţiei) au tras un semnal de alarmă, alertând publicul şi declanşând proteste de stradă.În 28 ianuarie 1990 a avut loc o mare manifestaţie anti-FSN, în Piaţa Victoriei, la care au participat membri ai acestor partide, dar şi studenţi sau alte categorii sociale. Cu toate că liderii opoziţiei au fost deschişi la discuţii şi negocieri cu puterea, reprezentată de Ion Iliescu, Petre Roman şi ceilalţi lideri ai FSN, aceştia din urmă au indus opiniei publice senzaţia că se pregăteşte o lovitură de stat, că forţe oculte pun în pericol stabilitatea socială şi politică a ţării, că dezordinea în România e iminentă.Acest tip de comunicare a fost amplificat de modul în care televiziunea publică, auto-declarată liberă în timpul Revoluţiei, a reflectat evenimentele.
      De exemplu, în 28 şi 29 ianuarie 1990, TVR a refuzat să transmită imagini de la manifestaţia anti-FSN din Piaţa Victoriei, pretextând că este ceaţă. Era o dovadă în plus că principalul canal media al României intrase definitiv sub controlul politic al puterii de la acea vreme şi că era folosit, din nou, nu pentru a informa opinia publică, ci pentru a distorsiona realitatea.E drept, TVR a transmis, în 28 ianuarie, o dezbatere la care, printre alţii, au participat Ion Iliescu şi Corneliu Coposu. Tonul liderilor FSN a fost însă unul agresiv, ideile vehiculate şi cu ocazia acelei transmisiuni fiind cele binecunoscute şi încadrându-se în linia generală a unei tentative de lovitură de stat.
      În 29 ianuarie, manifestaţia anti-FSN a fost deturnată de conducerea politică de la acea vreme prin manevre subterane specifice epocii pe care România părea că o va lăsa în urmă odată cu dărâmarea regimului ceauşist.Au existat voci din cercurile puterii care au cerut condamnarea la moarte a celor care „subminau” ordinea politică instalată după decembrie 1989. Mai mult, au fost mobilizaţi muncitori, din Valea Jiului au fost aduşi la Bucureşti circa 5.000 de mineri, cu scopul de a „restabili ordinea”, iar sediile unor partide precum PNŢCD au fost înconjurate de manifestanţi pro-FSN şi bande muncitoreşti cu comportament violent.De altfel, în acele zile, sediile partidelor istorice au făcut inclusiv obiectul unor razii de amploare, conduse de forţe care nu aveau nicio autoritate în acest sens.România trecea practic prin prima mineriadă, următoarea având loc câteva luni mai târziu, în 13-15 iunie 1990.
     Corneliu Coposu, care trecuse prin aproape două decenii de detenţie cumplită în anii comunismului, s-a mai văzut umilit o dată şi ameninţat cu moartea: A trebuit să fie scos din sediul partidului chiar de prim-ministrul de la acea vreme, Petre Roman, şi transportat cu o tanchetă pentru a fi salvat din ghearele susţinătorilor FSN, veniţi să facă ordine la PNŢCD şi, în general, în toată Capitala.În acele zile au curs pe străzile Capitalei sloganuri care au transmis unde de şoc în toată Europa: „Moarte intelectualilor!”, „Noi muncim, nu gândim!”.Ceea ce a rezultat pe fondul situaţiei tensionate din acele zile a fost o nouă structură, Consiliul Provizoriu de Uniune Naţională. Decretul de înfiinţare arată, însă, cât de disproporţionată avea să fie de aici încolo viaţa politică din România: jumătate din locuri au revenit FSN, cealaltă jumătate s-a împărţit între nici mai mult nici mai puţin de 30 de partide, iar Guvernul a rămas tot sub controlul Frontului Salvării Naţionale.Nu a mai fost, aşasar, o surpriză faptul că FSN a putut câştiga alegerile din luna mai a aceluiaşi an la un scor mai mult decât categoric, circa 85%.
Surse:

http://www.istorie-pe-scurt.ro/mineriada-din-28-29-ianuarie-1990/

https://romanialibera.ro/special/documentare/mineriadele-au-aratat-lumii-o-romanie-salbatica-si-neguvernabila-397117

http://stiri.tvr.ro/editie-speciala-24-de-ani-de-la-momentul-28-29-ianuarie-1990-manifestatia-opozitiei-si-mineriada_39728.html#view

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/cum-au-fost-inabusite-protestele-din-ianuarie-1990-impotriva-fsn-670364

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here